ЗАХВАЉУЈУЋИ ЊЕМУ... Павел Балаж

Наш домаћин

Павел Балаж, оснивач Меморијалног центра „Др Јанко Булик“

„ДЕЧИЈА СВАДБА“, И ТРАДИЦИЈА И ХУМАНОСТ

• Од 2007. године у Ковачици се одржавају „Дечије свадбе“, јединствене хуманитарне дечије  манифестације, чији је циљ сачувати најважније елементе ове, некада веома популарне дечије игре међу Словацима у Војводини

У Ковачици се већ 13 година одржава једна занимљива и јединствена дечија хуманитарна манифестација, под називом „Дечија свадба“, а у организацији Меморијалног центра „Др Јанко Булик“. Како за Старт 013 каже оснивач и први председник Центра Павле Балаж, на идеју да поново оживи „Дечије свадбе“ дошао је 2007. године, када је био председник Месног одбора Матице словачке у Ковачици.

  • Анализирао сам елементе те дечије народне игре коју смо донели из Словачке и закључио да она има доста елемената које вреди сачувати, од ношњи, плеса до здравица и рецитација током свадбене вечере. Ову игру деца су играла током летњих недељних поподнева када су организовали овакве свадбе, уз помоћ родитеља, наравно. Међутим, та игра се временом некако изгубила и отуда идеја да је поново оживимо, што смо преко Меморијалног центра „Др Јанко Булик“, који и постоји да би сачувао словачку традицију и успели, организовањем првих „Дечијих свадби“ пре 13 година – објашњава наш саговорник откуда идеја да своју време посвети овој заборављеној дечијој игри.

Како каже, успео је да запише хиљаде стихова тих шаљивих рецитација и здравица и касније их је преносио деци која су се јављала да учествују у овој манифестацији током година. На првим „Дечијим свадбама“ 2007. године пријавило се преко 200 деце из целе Ковачице, тако да су тада организоване четири овакве свадбе, у различитим крајевима овог јужнобанатског места. Како каже наш саговорник, ниједно дете никада није било одбијено за учествовање у манифестацији, али проблем који се понекада јављао јесте како свима поделити улоге по њиховим жељама.

Балаж додаје да се традиционално на словачким свадбама игра са младом, што се плаћа, а новац иде за нови живот младенаца. Тако су током прве две године у ове сврхе коришћене старе новчанице штампане током кризе 1993. године, а после се почело са коришћењем правог новца који је, тако прикупљен, од тада ишао у хуманитарне сврхе. Основан је посебан Дечији свадбарски одбор који одлучује коме ће новац сваке године бити намењен, а обично су то деца која имају потребу за оваквом врстом помоћи, додаје наш саговорник.

  • Тиме је ова манифестација добила хуманитарни карактер и морам рећи да смо до сада, током ових 13 година, сакупили око четири хиљаде евра које традиционално додељујемо на свачаности прославе Светог Николе. У организацији ове манифестације имамо подршку од Канцеларије Словака у дијаспори, Националног савета словачке националне заједнице, надлежног покрајинског секретаријата и наравно, локалне самоуправе – наводи Балаж и додаје да је ова манифестација, коју су стручњаци оценили као значајну у очувању словачке традиције, већ пет пута гостовала у Словачкој, као и да су учествовали на Вуковом сабору, манифестацији Улица отвореног срца у Београду, као и на отварању туристичке сезоне.

И. Владан

(Цео текст можете прочитати у штампаном издању Старта 013)