СТАРТ КАБИНЕТА... Снежана Олушки Влачић (у средини), Дарко Богосављевић председник општине (с њене леве стране), Никола Мирчов (с десне стране)

Школе јужног Баната

Никола Мирчов, директор Основне школе „Сава Мунћан“ у Крушчици

МАЛА ШКОЛА СА ВЕЛИКИМ КАПАЦИТЕТИМА

• Кроз пројекат Телекома „Стварамо знање“,  Школа је недавно добила нове рачунаре, паметну, интерактивну таблу, као и најсавременију опрему за информатички кабинет

Село Крушчица налази се у непосредној близини границе са Републиком Румунијом, на пет километара удаљености од Беле Цркве, седишта истоимене општине.

Крушчица  је често мењала име, а први пут се помиње 1660. године, када су калуђери из Пећке патријаршије свратили у ово село и преноћили код породице Путник.

На подручје данашње Крушчице најпре су, бежећи од Турака, дошли Срби из југозападне Србије, а уз њих и Црногорци. Предање каже да је једна баба, из фамилије Лекића, стара  100 година, узела један колац, побола га у земљу и рекла: – Овде ће бити село. А пошто је колац  од крушке, зваће се Крушчица. И би тако. Почетком 19. века у Крушчицу се досељавају и Чеси, тако да је ово место треће у Србији по броју припадника овог народа.

А У КАБИНЕТУ… задовољни ученици, а дакако и њихови наставници

Прва школа у селу основана је још 1783. године, а зграда садашње школе сазидана је 1853. П  године, да би у њој и данас била  школа, која носи име народног хероја рођеног у Крушчици,  а то је Основна школа „Сава Мунћан“, чији је директор Никола Мирчов, кога смо замолили да нас мало упозна са школом која је одлуком Министартва просвете одабрана као једна од 60 школа у Србији за спровођење пилот програма е-просвета, и која је  од од самог почетка школске  2019/2020. започела наставу са електронским дневницима.

-Ове школске године нашу школу, у којој има 20 запослених радника,  уписало је 59 ученика (1905. године било их је 186 – прим. С. Б.). Настава се одвија на српском језику, а с обзиром на значајан број Чеха који живе у Крушчици, у школи се, као изборни предмет, изучава и чешки језик, са елементима националне културе овог народа и овај предмет похађају сви ученици школе – каже нам директор Никола Мирчов.

Од нашег саговорника сазнајемо да школа, једина у општини,  има и „балон салу“, која је изграђена првенствено захваљујући донацији Чешке Републике  и у којој се одржавају бројне спортске и културне активности.

Школа, иначе, сарађује са Основном школом из чешког места Зајечи, чија је делегација крајем маја ове године била у узвратној посети својим пријатељима у Крушчици.

Од директора Мирчова сазнајемо и да је Покрајински секретаријат за образовање, после учешћа школе на конкурсу, финансирао адаптацију и реконструкцију нових тоалета, затим, да школа у свом свакодневном раду има и значајну посдршку локалне самоуправе, али сазнајемо и још нешто, и те како значајно за будућност образовања у овој, по много чему, посебној школској установи.

-Захваљујући пројекту „Стварамо знање“, који компанија Телеком „Србија“, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја,  спроводи већ трећу годину заредом, наша школа је добила нове рачунаре, паметну, интерактивну таблу, као и најсавременију опрему за информатички кабинет, што ће у знатној мери допринети подизању квалитета наставе, а што је наш приоритетни и стални задатак – напомиње Никола Мирчов, директор ОШ „Сава Мунћан“,  са нескривеним задовољством. Потпуно разумљиво!

Иначе, свечаности отварања изузетно опремљеног информатичког кабинета присуствовали су и Снежана Олушки Влачић, начелница Школске управе Зрењанин, као и Марија Бошковић, директорка Сектора за односе са јавношћу Телекома „Србија“

СиБ

Пројекат „Општина Бела Црква – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Бела Црква.