УЗАЈАМНА ЗАХВАЛНОСТ... амбасадор Аглувејли, председница Симић и директор Марковић на отварању изложбе, која ће посетиоцима бити доступна наредне две недеље

Бела Црква

Отворена изложба фотографија из богате културне баштине Египта

ТРИ ДЕЛА ЈЕДНЕ КУЛТУРНЕ ЦЕЛИНЕ

• Изложбу је у Народном музеју у Белој Цркви отворио амбасадор Египта у Београду Њ.Е. Амр Аглувејли

У Народном музеју у Белој Цркви, иначе, најстаријем музеју у Војводини,  отворена је изложба фотографија са различитим мотивима из богате културне баштине Египта.

Изложбу је отворио амбасадор Египта у Београду Њ.Е. Амр Аглувејли, коме су свечану доборошлицу пожелели Виолета Симић, председница општине и Радован Марковић, директор Народне библиотеке, у чијем је саставу у Народни музеј.

Пошто је председница Симић поздравила угледног госта, пожелевши му пријатан боравак у Белој Цркви, Радован Марковић је захвалио амбасадору на помоћи да се културна јавност овог краја упозна са фотографијама које одсликавају разне културне вредности ове изузетне земље.

„Изложбу фотографија чине три целине које обухватају опсег деловања и развој исламске културе на подручју североисточне Африке. Прву целину чини калиграфија као визулени идентитет писане речи, затим имамо накит као симбол културе, примењене уметности, али и индивидуе. Трећа, можда најкомплекснија целина, садржи приказ исламске уметности и артефаката“ – истакао је директор Марковић.

Амбасадор Аглувејли је подсетио да ова изложба представља само први корак сарадње Египта и Беле Цркве, додавши да је „уметност универзални језик који спаја наше две културе“.

„Тема данашње фото изложбе су различите форме уметности. То може бити и накит, и овде на фотографијама можете видети и примерке настале пре исламског периода, у древном Египту, неке старе и по 7 хиљада година. Можете само замислити какав је процват уметност доживљавала у древном Египту, када видите да су овакви примерци накита тамо стварани пре више хиљада година. Други део изложбе је посвећен калиграфији, коришћењу слова и речи као облику уметности, а трећи део артефактима, археолошким налазима који говоре сами за себе о уметности ове велике културе“ – рекао је амбасадор Аглувејли, захваљујући председници општине и директору музеја што је оваква изложба реализована баш у Белој Цркви.

У галеријском простору Музеја у Белој Цркви, изложба ће бити отворена две недеље уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера.

(Фото: БЦинфо)