Идвор

Одржани традиционални „Октобарски сусрети“ – Пупину Идворском у част

СУСРЕТИ КОЈИ СЕ ПАМТЕ, ЈЕР…

• Мервина Љубовић и Ружица Васић проглашене за почасне грађанке Идвора

И ове године, упркос епидемиолошкој ситуацији, одржани традиционални „Октобарски сусрети“ у Народном дому Михајла Пупина у Идвору.

Манифестација поводом 9. октобра, дана када се родио Михајло Пупин Идворски, посвећена је младим ствараоцима и проналазачима, одржана је у организацији Фондације „Младен Селак“, Регионалног центра за таленте „Михајло Пупин“ из Панчева, Дома културе   Идвор, и у сарадњи са МЗ Идвор и Општином Ковачица.

Октобарски сусрети посвећени су великом научнику, проналазачу,професору, публицисти, хуманисти, добротвору, дипломати, Михајли Пупину Идворском, а на њима се промовишу млади таленти, проналазачи, они који представљају будућност ове државе у области научног стваралаштва. Зато су ти, Пупинови дани, утолико значајнији.

О њиховом значају говорио је и Светислав Закић, директор идворског Дома културе, који се, како другачије, зове „Михајло Пупин“, напомињући да, с обзиром на посотојеће околности, ове године није могло бити 500 људи, али било их је довољно да се на начи примерен ситуацији обележи и дан рођења великог Пупина Идворског, али и афирмишу сви млади људи који крећу његовим питем, даљим или ближим, свејдно, тешко достижним, али ипак – путем. Идворским.

Ни ове године није прошло без одавања признања онима најзаслужнијима:

Проф. др Милорад Обрадовић носилац је Пупинове награде за научна достигнућа, а Томислав Симоновић и Душан Цицвара за новинарска достигнућа посвећена Пупиновом животу и делу.

Мервина Љубовић и Ружица Васић су, оним што су учинили за афирмацију Пупинове заоставштине, од данас почасни грађани Идвора, а за награде за најталентованије ученике који иде Пупиновим путевима припале су Ањи Шушњар, Вуку Хипу, Вукашину Ђиновићу и Душану Бегушу.

Регионални центар за таленте „Михајло Пупин“ из Панчева, сем тога, наградио је још 13 средњошколаца за значајна достигнућа у послу којим се баве, а то је посао из сфере науке, дакако.

(Фото: СиБ)

Пројекат „Општина Ковачица – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Ковачица