Вршац

Откривена биста Вршчанину Никити Толстоју, потомку Лава Толстоја

ОН ЈЕ СРБИЈУ СМАТРАО СВОЈОМ ДОМОВИНОМ

Град Вршац води посебну пажњу о свим својим великанима, па ће тако и потомак једне од најславнијих руских породица, Толстој, имати овде своје посебно место које му и припада – истакла је Драгана Митровић, градоначелница Вршца

Данас је у Вршцу свечано откривена биста Никити Толстоју, руском академику и лингвисти, који је на данашњи дан пре тачно једног века рођен у Вршцу, иначе потомку славног писца Лава Николајевича Толстоја.

Свечаној церемонији у Руском парку присуствовало је више од 20 чланова породице Толстој, међу којима је био и саветник председника Руске Федерације Владимир Толстој, супруга Никите Толстоја, академик Светлана Толстој, две ћерке и унука, као и његове колеге, студенти и следбеници који су дошли како из Русије тако из свих крајева Европе. Поред представника институција Града Вршца, присуствовали су и представници Руског дома у Београду и дипломатског кора на челу са амбасадором Руске Федерације у Србији Александром Боцан Харченком.
Пред неколико стотина гостију и Вршчана, о животу и делу Никите Толстоја говорио је његов потомак Владимир Толстој, а испред породице се Граду Вршцу захвалила супруга, академик Светлана Толстој, док је испред Руске Федерације то учинио амбасадор Александар Боцан Харченко. Са самим спомеником и начину његове израде присутне је упознао творац овог ремек дела вајар Ајдин Зејналов.

Након пригодног програма који су употпунили солисти и професори Музичке школе „Јосиф Маринковић“ изводећи нумере Чајковског, споменик су и свечано открили  саветник председника Руске Федерације Владимира Толстој, академик Светлана Толстој, амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан Харченко, уметник вајар Ајдин Зејналов, градоначелница Вршца Драгана Митровић, заменик градоначелнице Вршца Дејан Сантрач и члан Градског већа за културу Трајан Качина.
„Поносна сам што ми је као градоначелнику припала та част да данас овде заједно откријемо споменик рођеном Вршчанину, слависти, истакнутом научнику и академику Никити Толстоју који је за живота Србију сматрао својом домовином. Својим животом и делом Никита Толстој заслужио је своје место међу вршачким великанима, попут Јована Стерије Поповића, Паје Јовановића, Васка Попе, Боре Костића…. Град Вршац води посебну пажњу о свим својим великанима, па ће тако и потомак једне од најславнијих руских породица, Толстој, имати овде своје посебно место које му и припада. Вршац и Вршчани ће се засигурно побринути да он на овом месту буде заувек сачуван од заборава, а пламен који је почео да гори око Лава Николајевича Толстоја наставиће да буде присутан и у будућности. Вршац је поносан на своје суграђане који су својим делима обележили националну историју, а многи оставили траг и у светској баштини, зато данашњи дан представља својеврстан празник јер смо ову прекрасну алеју у центру нашег града употпунили бистом човека који је својим делима оставио траг и на Московском државном универзитету, као и Руској академији наука.  Посебно ми је драго што поводом 100-годишњице од рођења Никите Иљича Толстоја, имамо прилику да угостимо велики број чланова славне руске породице Толстој којима дугујемо захвалност на овом велелепном дару који ће красити наш град и чувати успомену на нашег заједничког великана“ рекла је у свом обраћању градоначелница Вршца Драгана Митровић.