Разговор с поводом

Александар Радуловић, директор ЈКП „Водовод и канализација“ Панчево

ПОТАМИШКИ КОЛЕКТОР ЈЕ САМО ЈЕДАН ОД УСЛОВА…

• Град Панчево један од седам локалних самоуправа које се налазе у програму Републике Србије и Немачке развојне банке KfW за изградњу постројења за прераду отпадних вода

У првом делу нашег разговора са Александром Радуловићем, директором ЈКП „Водовод и канализација“, разговарали смо, хајде да тако кажемо, о активностима које покрива први део назива овог комуналног предузећа, а у наставку разговора причаћемо и о оном другом делу, о канализацији-

С тим у вези, наш саговорник, као још један значајан посао у раду овог предузећа наводи и изградњу Потамишког колектора, којим ће се решити бројни проблеми који у граду постоје по питању фекалне канализације. Један добар аспект је и то да ће се у северном делу града, који гравитира око обала Тамиша, попут Улице Светозара Марковића, коначно моћи поделити фекална и атмосферска канализација, чиме ће се избећи непријатни мириси који су били проблем становника овог дела града.

ПАНЧЕВО, ЈЕДАН ОД СЕДАМ… у току израда пројектне документације за изградњу постројења за прераду отпадних вода
  • Када је реч о канализацији, покривеност је око 95 посто, а оно што је остало да се покрије је у првом реду Кудељарски насип и неке улице по граду где постоје имовинско-правне препреке да се грађани прикључе на мрежу, попут насеља Караула. Имајући у виду Северну индустријску зону, смисао новог колектора је далеко већа, али једна од његових добрих страна је да ћемо ускоро моћи решавати ове проблеме – каже наш саговорник и подсећа да је Потамишки колектор један од услова да се почне решавати и проблем третирања отпадних вода у граду.

Радуловић напомиње да је Град Панчево један од седам локалних самоуправа које се налазе у програму Републике Србије и Немачке развојне банке KfW за изградњу постројења за прераду отпадних вода. Тренутно се ради на студији изводљивости и генералном пројекту што је први корак ка реализацији. Оно што се очекује од овог пројекта, вредног 28 милиона евра, је да у првој фази Панчево добије постројење које ће користити 70 посто капацитета, на који ће бити прикључени само град и насељена места Јабука и Глогољ, а преко потисног вода и Старчево.

  • У тој првој фази, чија реализација би требало да почне до 2025. године, добиће се одводњавање простора који насељава око 100 хиљада становника, док би се у другој фази фабрика доградила како би стигла до 100 посто капацитета, чиме би се и сва остала насељена места потисним водовима прикључила. Тек смо почели са израдом пројектне документације и то иде неком својим током. Као и свака овако велика инвестиција и сарадња са KfW банком и ова тече полако, ради се студиозно јер грешке се не смеју догодити – наводи наш саговорник и подсећа да је пројекат побољшања водоснабдевања у граду, такође, реализован у сарадњи са овом банком, започет 2006. а завршен 2017. године. Радуловић истиче да је предузеће, на чијем је он челу, одговорно пришло овом пројекту и да га је осмислило као економски одрживу инвестицију и да кроз повећање броја корисника повећава и приход чиме ће се враћати кредит.

  • Морам да напоменем да „Водовод“ успешно враћа кредит за пројект побољшања водоснабдевања, као и да смо нову сарадњу са KfW банком оберучке прихватили пошто њиме много можемо добити па се трудимо да будемо и оперативни и кооперативни – додаје директор ЈКП „Водовод и канализација“ Панчево Александар Радуловић.

И. Владан

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево