ТРАДИЦИЈА, ОБИЧАЈИ... уз народне посластице, ту је и народна ношња

Опово

Одржани „Михољски сусрети села“, трећу годину заредом

ТО ЈЕ ТАЈ СЛАТКИ ДАН, НА БАНАТСКИ НАЧИН!

• Трудимо се да ову манифестацију развијамо и даље и да направимо нови туристички бренд Општине Опово који ће превазилазити границе наше и наше општине, али и шире“ – рекао је Милош Марков, председник Општине Опово, на отварању манифестације

Михољски сурети села“, манифестација коју је пре три године покренуло Министарство за бригу о селу, а која има за циљ афирмацију традиције и обичаја, али и села и сеоског начина живљења, као и стваралаштва, било да су у питању разне рукотворине, гастрономски специјалитети или нешто из домена локалног културног миљеа.

Међу десет села и градова Србије, и ове године, по трећи пут заредом, налазе се и два места из јужног Баната, Опово и Алибунар.

ИЗА ЊИХ ОСТАЈУ ТРАГОВИ… штанд УЖ „Актив жена општине Опово“

Као и претходне две године, тако и ове, у Опово је у оквиру„Михољских сусрета села“ одржана манифестација под називом „Банатски слатки дан“, а који су осмислиле и својим садржајима испуниле оповачке жене из Удружења жена „Актив жена општине Опово“, уз активну подшку Општине и Општинске народне библиотеке.

Ми смо пре три године осмислиле „Банатски слатки дан“ и сада су спојене те две прелепе манифестације. Код нас на штанду су најзаступљеније штрудле са маком, а имамо их и са вишњама и рогачем, као и познате банатске погачице које печемо на лицу места“ – рекла је Зорица Угринов, председница удружења, чије су банатске посластице могли да дегустираји сви сладокусци, али и да уживају у справљању банатске погачице, на лицу места.

Али осим посластица, на рекордних 40 штандова било је и меда, пића, атрактивних рукотворина, сувенира… све то из фундуса бројних удружења из јужног Баната, које је на отварању поздравила Снежана Петровић, секретарка у Министарству за бригу о селу.

Ово је добра прилика да кроз ову манифестацију осветлимо нашу историју и културу, старе занате, што су наше мајке и баке радиле, и да се то преноси деци и унуцима. Прилика да се покажу локалне специфичности и посебности, што све заједно чини наш укупни идентитет“ – поручила је Снежана Петровић.

Учеснике манифестације, као и бројне госте, не само из Опова и околних места, поздравио је и Милош Марков, председник Општине Опово, који истакао да је „из године у годину ова манифестација све квалитетнија“.

Трудимо се да ову манифестацију развијамо и даље и да направимо нови туристички бренд Општине Опово који ће превазилазити границе наше и наше општине, али и шире“ – рекао је Марков.

Банатски слатки дан“, својим наступима обогатили су и хор Општинске народне библиотеке – Хармонијум, КУД „Свети Никола“ из Сакула, као и КУД-ови из Орловата, Меленаца, Перлеза, док је увече, на свој начин, све младе и оне мало старије забављао Амадеус бенд, и баш забавио.

(Фото: Фб Актива)

Медијски пројекат „Општина Опово – један путоказ за четири насељена места“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.