Темишвар

Одржани 26. Сусрети књижевника који пишу на српском језику

„ВЕЛИКА БАЗЈАШКА ПОВЕЉА“ СТЕВАНУ ТОНТИЋУ

• Изасланици градоначелнице Вршца Драгане Митровић, Вељко Стојановић и Мирослав Ступар, поред симболичких поклона,  уручили су победнику  и новчани део награде „Велике базјашке повеље“, коју дарује град Вршац

 

Поводом доделе књижевне награде „Велика базјашка повеља “, коју дарује Савез Срба Румуније,  уз  финансијску подршку Града Вршца, одржани су 26. Сусрети књижевника који пишу на српском језику.

Ова традиционална манифестација  организована је од 16. до 19. августа 2019. у Темишвару и местима Ђердапске клисуре, а бројним посетиоцима представили су се песници из Румуније, Француске, Словеније, Републике Српске и Србије, они који пишу на српском језику.

Тродневна манифестација песника стваралаца на српском језику  одржана је у склопу  традиционалних  Преображењских дана у Ђердапској клисури,  коју Српска православна црква у Румунији организује као народни сабор. Централна свечаност одржана је у порти Базјашког манастира, уз присуство и благослов преосвећеног  владике за Мађарску и Румунију,  господина Лукијана Пантелића и служење свете архијерејске литургије.

Поздравне речи упутио је и генерални конзул Републике Србије у Темишвару Владан Тадић, а програм свечане доделе повеље  водио је др Славомир Гвозденовић, почасни председник Савеза Срба из Румуније

По мишљењу   петочланог жирија, најуспешнији песник са српског говорног подручја за 2019. годину је Стеван Тонтић, песник, родом из Сарајева, који сада живи и ствара у Новом Саду.

Изасланици градоначелнице Вршца Драгане Митровић, чланови Градског већа Вељко Стојановић и Мирослав Ступар, уручили су симболичне поклоне и новчани део награде „Велике базјашке повеље “, коју дарује Град Вршац.

И.Б.

Пројекат „Град Вршац – локална самоуправа у форми самоуправе грађана“ суфинансира Град Вршац.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.