ИЗ БАКИНОГ КРАЈА... народне ношње из западне Славоније
Баваниште

Одржана још једна манифестација Дечјег сабора „Дани ћирилице“

ТАКО НЕШТО ИМА САМО У БАВАНИШТУ

Општина Ковин је поносна на чињеницу да је овај Дечји сабор непрекинута нит већ две деценије и што ове године улази у трећу деценију постојања – истако је Зоран Брадањи, председник СО Ковин, на отваrању далеко познате манифестације

У суботу, 21. маја, три дана пре Дана словенске писмености и кутуре и црквене славе „словенских апостола“ Ћирила и Методија, твораца глагољице, првог писма Словена, у Баваништу је одржана традиционална образовно-културна манифестација „Дани ћирилици“, која је ове године започела своју трећу деценију постојања.

Иве године, основци и средњошколци из целе Србије, као и из дијаспоре, писали су на тему „Мудрост“, а сликали украшавањем првог слова свог имена, калиграфски преносили народне умотворине, сликом „причали“ народне бајке, а није заборављен ни крај одакле су, онај бакин родни крај.

На конкурс је ове године стигло укупно 2.725 радова, 309 литерарних, 599 илустрација, 1.626 иницијала и калиграфских умотворина, 101 вез и 90 лутки.

Жирију није било лако, али је ипак прогласио најбоље, тако да су додељене награде за прва три места у свакој категорији, као и више похвала.

КОЛЦЕ… зашто да не, и то је део традиције

Специјална награда додељена је Јелени Рекић, из Аделаида у Аустралији, за лутку у ношњи из западне Славоније, са великом корпом воћа, израђеној – како је сама дугогодишња учесница Сабора са најудаљенијег континента поручила – „у знак сећања на Веру Секулић, која је знала да се радује луткама обученим у ношње из бакиног краја.“
Вера Секулић је идејни творац „Дана ћирилице“ и председница удружења све до прошлог лета, када је нажалост преминула, тако да је и сама манифестација почела њој у част и незаборав.

У име Општине Ковин, учесницима и гостима обратио се Зоран Брадањи, председник СО, који је истакао да је Општина поносна на чињеницу да је овај Дечји сабор непрекинута нит већ две деценије и што ове године улази у трећу деценију постојања.“ Слађана Јовановић, секретар МЗ Баваниште, поздрављајући све учеснике, свима је пожелела да проведу незабораван дан у Баваништу, а у име Удружења Дани ћирилице и ОШ „Бора Радић“ ,као домаћина изложбе и церемоније, све присутне поздравила је Нада Сапунџија, председница удружења и директорка школе.
Награђеним и похваљеним учесницима конкурса за 2022. годину признања и поклоне уручила је Душица Матицки, секретар Вукове задужбине (сви награђени су на поклон добили и издања „Данице“ и „Данице за младе“ Вукове задужбине).
У лепо осмишљеном културно-уметничком програму приређеном поводом доделе награда, учествовали су деца из вртића, основци и средњошколци из Баваништа: Урош Костић, Данијела Милутинов, Јелена Радонић, Хелена Филипов, Лара Стевановић и малена Николина Шљивовачки, као и ансамбли КУД „Аца Обрадовић“ (средња и старија група) и Друштва „Бећарац“ (ветерани) из Баваништа. Актив жена „Дуга“ Баваниште и ове године је приредио слатке залогаје, а за израду цветних букета традиционално су се побринули ученици и професори ССШ „Васа Пелагић“ из Ковина, са смерова техничар хортикултуре и цвећар-вртлар.

У малој сали Дома културе приређена је изложба радова са ранијих Дана ћирилице, а програм су, на свој начин, улепшали голубари, пуштањем голубова за срећу на почетку Сабора, док СУ чланови Коњичког клуба „Пидиканац обезбедили вожњу фијакерима за све госте који су желели да на тај начин упознају улице Баваништа.
Генерални спонзори и покровитељи Сабора били су Општина Ковин и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Велики пријатељи Сабора су Вукова задужбина, Основна школа у Баваништу, МЗ Баваниште, а велики посао обавила је Библиотека „Вук Караџић“, односно њен огранак у Баваништу. „Теофило Димић“ где је обављен пријем радова, њихово нумерисање и категорисање.

Пројекат „Општина Ковин данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у оидржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.