И ЗА КРАЈ... са женом од које увек имају пуну подршку, Виолетом Симић, председницом општине

Дупљаја

Одржана гастрономска манифестација „Штрудлијада“, по други пут

ДУПЉАЈСКА КОЛИЦА НА НОВОМ ЗАДАТКУ

• Осим штрудли, на „менију“ су била и разна пецива, као и ручни радови, а све у организацији жена из удружења „Дупљајска колица“, уз подршку Месне заједнице и Општине Бела Црква

У малом селу, на раскрсници Делиблатске пешчаре, Малог песка и долине реке Караш, Дупаљаји, која има свега око 700 становника, одржана је још једна „Штрудлијада“.

Прва је организована прошле године, а захваљујући амбициозним чланицама младог Удружења жена „Дупљајска колица“, а уз подршку Савета Месне заједнице и под покровитељством Општине Бела Црква. Манифестација је осмишљена с циљем очувања старих српских обичаја и њихове популаризације, посебно када су у питању колачи, а посебно штрудле, као посебан специјалитет.

Осим штрудли, на „менију“ су била и разна пецива, као и ручни радови, а своја умећа у свему томе показале су бројне домаћице из више удружења широм општине Бела Црква.

Осим вредних жена, на „Штрудлијади“ су били вредни и најмлађи чланови КУД „Ђорђе Малетић“, који су показали своје фолклорне способности, одушевљавајући бројне посетиоце, како својим играма тако и српским народним ношњама, што је био још један прилог популаризацији обичаја, овог пута у форми традиционалних српских ношњи.

Али, свакако је најатркативнији био део по коме ова манифестација и носи име, како због квалитетних штрудли, са опојним мирисом и укусом, тако и због такмичарског карактера „Штрудлијаде“.

Тако је за најбољу штрудлу проглашена она коју су направиле жене из Удружења жена „Нера-Кусић“, друго место припало је „Вредним рукама Беле Цркве“ , а треће Удружењу жена „Трешњар“ из Калуђерова.

Као и прошлогодишњу, прву, тако и овогодишњу, другу „Штрудлијаду“ посетила је и председница Општине Бела Црква Виолета Симић, која није пропустила прилику да још једном похвали жене из „Дупљајских колица“ због њихове преданости оживљавању сеоске атмосфере дражима традиције и обичаја и доприноса руралном развоју на њима својствен начин.

Иначе, Дупљаја је позната по својим археолошким налазиштима, а једно од њи су и дупљајска колица, двоје колица у једнима, која су откривена 1903. године у близини Дупљаје, и по којима је удружење жена из овог дало себе име.

(Фото: БЦ Инфо)

Пројекат „Општина Бела Црква данас  – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Бела Црква.