ВРЕМЕНА СУ ТЕШКА... Александар Стевановић

Панчево

Реаговање градоначелника, на одлуку „Пантранспорта“ о повећању цена карата

БУДИМО ЗАЈЕДНО, НЕ РАЗЈЕДИЊУЈМО СЕ!

  • Александар Стевановић је на ванредној конференцији за штампу апеловао на све превознике да „преиспитају висину цене месечне карте и да је прилагоде овом тешком времену у којем се налазимо“, нагласивши да је потребно да „сви будемо заједно, а не да се разједињујемо“

Градоначелник Панчева Александар Стевановић  одржао је ванредну конференцију за медије, а  поводом објаве на сајту „Пантраспорта“ да је до повећања цене карата дошло из разлога што је Град прекинуо регресирање студентских и ђачких карата на међумесној линији Панчево – Београд.

„Град Панчево је уводећи јавно-приватног партнера, пре свега, увео партнера у обављању јавне функције на територији Панчева. То се односи на превоз унутар градског и приградског саобраћаја који је нама као јединици локалне самоуправе законска обавеза и то у оном смислу који нама омогућава да Скупштина града Панчева даје сагласност и утврђује цену поједничаних и месечних карата, казни, карата за одређене категорије, раднике, ђаке, студенте. Међумесни саобраћај не подлеже нашим законским надлежностима, односно Скупштина града нема могућност да даје сагласност и усваја одлуку која ће бити висина цене те карте. То је једино право приватног партнера који ту линију вози као комерцијалну“ – напоменуо је Стевановић.

Градоначелник је истакао је и да је Град Панчево добрим јавно-приватним партнерством успео да направи уштеде у односу на оно што је било када је ту делатност обављао Ауто-транспортно предузеће „Панчево“ као јавно предузеће, јер се из буџета Града регресира цела карта за 13 категорија суграђана, који не плаћају карту за превоз на територији града Панчева, што обухвата око 28 хиљада пензионера и још неколико хиљада људи који су у одређеним регресираним категоријама.

„Град Панчево сваке године учествује на конкурсу који АП Војводина спроводи и по том конкурсу обезбеђује додатна средства за регресирање студената, али не приватних фирми и правних лица. Право на тај новац је ове године остварило 290 студената који су испунили услове, а то значи да сваки студент добија квартално 2.160 динара. Планирали смо да следеће године из буџета издвојимо више средстава, како бисмо помогли студентима који су редовни, који први пут уписују годину факултета, који су на буџету, онима који не остварују право на дом, на студентски кредит или стипендију, да им олакшамо и да их растеретимо, те да један део плаћања њихове карте преузме град Панчево“ – нагласио је Александар Стевановић.

На крају свог обраћања, првенствено менаџменту „Пантранспорта“, Стевановић је поновио да Град не може да одређује цену карте међумесне линије Панчево-Београд, којом су највише погођени студенти и радници, већ искључиво превозник и апеловао на све превознике да преиспитају висину цене месечне карте и да је прилагоде овом тешком времену у којем се налазимо, нагласивши да је потребно да сви будемо заједно, а не да се разједињујемо.

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево