• Од 4. до 6. новембра, љубитеља џеза моћи ће да уживају у наступама музичара из 12 земаља, на осам концерата

Панчево

Ускоро 25. издање Панчевачког џез фестивала

ОСАМ КОНЦЕРАТА ЗА ПОСЕБАН УГОЂАЈ

  • Од 4. до 6. новембра, љубитеља џеза моћи ће да уживају у наступама музичара из 12 земаља, на осам концерата

На 25. Панчевачком џез фестивалу, који ће се одржати од 4. до 6. новембра 2022. у Културном центру Панчева, публика ће моћи да погледа осам концерата интернационалних састава музичара из Србије, Италије, Аустрије, Чешке, Шпаније, Пољске, САД, Израела, Немачке, Турске, Велике Британије и Аргентине.

Концертно вече у Дворани КЦП-а ће у 20 часова отворити састав челисте Ерика Фридлендера, који уз њега чине реномирани музичари америчке сцене – пијаниста Ури Чен, басиста Марк Хелиас и бубњар Чез Смит.

Ерик Фридлендер је на њујоршку сцену деведесетих година прошлог века ступио на велика врата сарађујући како са респектабилним именима из света импровизоване и џез музике као што су Џон Зорн или Дејв Даглас, тако и са виновницима тамошње алтернативне рок сцене. Свесно се одмакавши од џез традиције и репутације ретро-бапера, Фридландер је успео да створи обиље спиритуалне и узбудљиве музике у маниру који је у међувремену постао препознатљив као само његов.  Фридлендерова музика најчешће обитава у простору авангарде, али тоналност и сонантност су управо квалитети који његовој музици омогућавају нијансираност језика, чиме остварује неопходну интеракцију између мелодијских линија, импровизације и коначно заокруженог ауторског дела – композиције.

Концертно вече у 21,45 сати наставиће се концертом израелског музичара Офера Мизрахија који свира на јединственој 24-ожичној гитари.

Мизрахи је звучни истраживач чија је музика одраз у огледалу његовог номадског животног пута и тежње ка постизању исконске лепоте звука. Заједно са члановима свог трија, челисткињом Лит Сол Сабах и контрабасистом Дејвидом Мичелијем, Мизрахи креира мултикултурални музички дијалог који комбинује стилске акценте Кавказа, Турске, Индије и Балкана са софистицираношћу џез хармоније и фразирања. Звуци Мизрахијеве гитаре дошли су 2019. године и до вишемилионског аудиторијума, када је у оквиру такмичења за Песму Евровизије његов инструмент имао запажену ролу у извођењу ревијалне израелске композиције.

У Фоајеу Културног центра Панчева у 23 сата наступиће интернационални састав Кин Фу, који своју музику називају ”параноични прог-панк-џез”, а респектабилни џез вокабулар који сваки од музичара поседује интригантно се уклапа у кабаретску бурлеску, у којој се сусрећу одјеци амбициозности и екстремних граница соничне и аранжерске креативности Франка Запе и Џона Зорна, бруталности хеви-метал рифова, полетности и оптимизма сурф-рока.

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево