ПОТПУНА АУТОМАТИЗАЦИЈА... Драгана Митровић и Јован Кнежевић у обиласку постројења отпадних вода које ће, кад се заврше сви радови, бити једно од најмодернијих у Србији

Вршац

Градоначелница обишла радове на реконструкцији постројења отпадних вода

А КАД СВИ РАДОВИ БУДУ ГОТОВИ…

• Када се у јуну заврше радови на пречистачу отпадних вода, а уз постојећу Фабрику за прераду пијаће воде, Вршац ће бити један од најуспешнијих градова у овој области бриге о заштити животне средине

Радови на реконструкцији постројења за прераду отпадних вода у Вршцу полако се приводе крају, а када се у јуну заврше, овај јужнобанатски град биће један од најбољих еколошких примера у Србији.

Овом реконструкцијом, вредном око пет милиона евра, пречистач из 80-их година прошлог века постаће један од најмодернијих у земљи, али и испуњавати еколошке стандарде земаља Европске уније. Слободно се може рећи да ће Вршчани од канализације правити чисту воду.  Радови се убрзано приводе крају, а једна од две линије пречишћавања већ је пуштена у рад.

  • До сада су отпадне воде само механички пречишћаване, а сада се третира и хемијски и тако се добија висок квалитет воде, што је веома важно јер се иста одводи мрежом ритских канала до крајњег реципијента, а то је канал Дунав – Тиса – Дунав. Овим великим улагањем набављена је и најсавременија електро и машинска опрема помоћу које ће се управљати пречишћавањем отпадне воде, а предвиђена је и потпуна аутоматизација процеса који ће моћи да се прати путем интернета. Радовима је значајно подигнут капацитет, готово дупло више од тренутних потреба, а подсетимо, Вршац је град са преко 100 километара канализационе мреже и готово 95 посто грађана има канализацију. Овим смо створили могућност да се на овај пречистач прикључи и недавно изграђена канализациона мрежа у насељеном месту Павлиш, што је посебно значајно, јер се управо тамо налази једна од најсавременијих фабрика за прераду пијаће воде, истакла је градоначелница Вршца Драгана Митровић, приликом обиласка радова на Постројењу за прераду отпадних вода.

Свакако вредно помена је и то да је инвестиција на реконструкцији пречистача, вредна пет милиона евра, финансирана је сопственим средствима Јавно – комуналног предузећа „Други октобар“ и Града Вршца.

  • Пречистач је у функцији од 1984. године и од тада није било значајнијих улагања ни у објекте, али ни у технологију и било је потребно да се нешто значајније уради.  Радови на реконструкцији и доградњи покренути су 2018. године и сада се увео хемијски и терцијални третман, што цео процес доводи до највиших могућих стандарда и за земље Европске уније.  Ова велика инвестиција Вршац ставља на врх лествице градова који се брину о заштити животне средине, објашњава Јован Кнежевић, директор Јавно – комуналног предузећа Јован Кнежевић.

Када се у јуну заврше радови на пречистачу отпадних вода, а уз постојећу Фабрику за прераду пијаће воде, Вршац ће бити један од најуспешнијих градова у овој области бриге о заштити животне средине.

Пројекат „Град Вршац – грађанин као кључни актер градске локалне самоуправе“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.