Нови Сад

Одржан Пословни форум са Француском у Привредној комори Војводине

ТРАСИРАТИ ПУТ БУДУЋЕ САРАДЊЕ

• Робна размена са Француској у 2018. години већа је за 6,6 одсто него у 2017. години и даље има тенденцију раста 

У циљу унапређења економске сарадње Француске и Републике Србије, кроз повећање трговинске размене, проналажење нових пословних партнера и информисање привредника о могућностима сарадње, у организацији Привредне коморе Војводине (ПКВ) одржан је у ПКВ Пословни форум са Француском, који је окупио више од сто привредних субјеката и представника институција две земље.

Том приликом, председник ПКВ Бошко Вучуревић истакао је да се на данашњем Форуму представљају инвестициони и извозни потенцијали АП Војводине и Републике Србије и у свом обраћању рекао да се, посматрајући кретање робне размене АП Војводине и Француске, може констатовати да укупна робна размена са Француском има тенденцију сталног раста.

„Данашњи форум резултат је иницијативе Покрајинске владе и ПКВ, као и Привредне коморе Вал д’ Оаз и свих осталих наших француских пријатеља. У 2018. години, укупна спољнотрговинска робна размена са Француском износила је 1,1 милијарди евра, односно повећана је за 6,6 одсто у односу на размену у 2017. години. Када је у питању робна размена АП Војводине и Француске, и она има тенденцију сталног раста, те је у 2018. години она износила 340 милиона евра, што је 6,1 одсто више него у односу на 2017. годину“, рекао је Бошко Вучуревић и додао да реализација робне размене са Француском у прва два месеца ове године наставља узлазне трендове.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је на Форуму да постоји велики потенцијал за унапређење сарадње АП Војводине са француским регијама.

„Ми смо успоставили пријатељске везе и пословну сарадњу, али још увек постоји огроман потенцијал за проширење те сарадње, коју треба да конкретизујемо повезивањем преко привредних комора и привредника, како бисмо били у потпуности задовољни. С обзиром на досадашња позитивна искуства, снагу француске привреде и пре свега, на наше веома добре привредне потенцијале, очекујем да се многи договори на овом Форуму конкретизују и уобличе, на обострану корист. Кроз конкретне разговоре желимо да трасирамо пут будуће сарадње привредника“, изјавио је председник Игор Мировић.

Француску делегацију, поред представника Привредне коморе Вал д’ Оаз и Развојне агенције Вал д’ Оаз, чине и еминентни француски привредници из 15 компанија.

„Један од резултата наше досадашње сарадње је овај данашњи догађај у оквиру којег ће се састати наши привредници. Мени је изузетно драго што видим да се, осим овог конкретног резултата наше пословне сарадње, стварају и пријатељства“, рекао је председник Привредне коморе Вал д’Оаз и потпредседник Привредне коморе Париза Пијер Кишли.

Француска делегација подсетила је да је Департман Вал д’Оаз део Париске регије где се налази и аеродром Шарл де Гол, а да Покрајинска влада и ПКВ имају потписане Споразуме о међурегионалној сарадњи са Департманом, односно са Привредном комором Вал д’Оаз. Председник Развојне агенције Вал д’Оаз Жан Франсоа Бенон истакао је да је на тај начин створена јака основа за даљи развој привредних односа.

„Већ три године постоји активна институционална сарадња између Департмана Вал д’Оаз и Војводине. Мени је изузетно задовољство што могу да кажем да је у том периоду остварена институционална сарадња не само између територије Вал д’Оаз и Војводине, већ и да су три града из нашег Департмана директно повезана са Градом Новим Садом“, рекао је Бенон.

На Пословном форуму са Француском, представљени су потенцијали војвођанске и француске привреде кроз различите секторе индустрије. На Форуму учествују компаније које производе електромагнетне вентиле, навоје, термопластична црева; које управљају водоводном мрежом, хидрауличном опремом, заштитом од пожара, производњом боца за гас, вентилационим системима, испуштањем отпадних вода, као и компаније чије су делатности аудиовизуелна продукција, као и дистрибуција.