СЕЛЕУШАНКА... Зорана Братић поздравља учеснике и госте вишебоја

Селеуш

Одржан још један „Селеушки вишебој“, шести по реду

КРАЈИШНИКА ДА НЕМА ТРЕБАЛО БИ ИХ ИЗМИСЛИТИ

• Драги моји Селеушани и Крајишници, са задовољством отварам још један „Селеушки вишебој“, желећи вам успешно надметање и дружење, уз уважавање што вредно радите на промоцији и очувању традиционалних обичаја нашег народа – поручила је Селеушанка Зорана Братић, председница општине, на отварању манифестације

Почело је 11. септембра 2016. године у порти Православне цркве на селеушкој Колонији, на дан великог црквеног празника – Усековање главе Светог Јована Крститеља.

Тог дана, тек основано Удружење Крајишника „Селеушки вишебој“ организовало је прво надметање Крајишника у њиховим традиционалним дисциплинама, од бацања камена с рамена до надвлачења клипа и конопца.

Да се присетимо.

Први колонисти доселели су се на подручје садашње селеушке Колонију пре 102 године, када је краљ Петар Први доделио по пет хектара земље солунским добровољцима, Личанима и Херцеговцима, који су из Америке и Русије дошли да помогну својој отаџбини у пробоју Солунског фронта.

Седамадесет четири године касније, у акцији хрватске војске са својих огњишта протерано је преко 220.000 Срба, углавном Личана, Кордунаша, Банијаца… Крајишника.

Стотинак њих свој нови дом добили су две године касније, управо на Селеушкој Колонији, придружујући се својим земљацима, у Личкој улици, овог пута не својом вољом. Општина Алибунар и Селеуш и селеушка Колонија показали су се као изузетни домаћини и добри комшијски односи принер су како се може живети у поштовању и разумевању.

И онда, 2016. године, одржан је и први сусрет Крајишника из целе Србије, њих око 120, како би у својим традиционалним спортским дисципланама, надметања снагом и вештином, продубили своје односе и подигли их на нови ниво, ниво дружења и забаве.

Тако је, на дан Усековања главе Светог Јована, одржан први „Селеушки вишебој“. Због короне и паузе од две године, ове године, како је то постало правило, друге недеље у септембру, одржан је и шести „Селушки вишебој“ на коме се надметало 150 Крајишника и то у следећим дисциплинама: трчање у џаку, трчање на брвну, ношење јаја, бацање камена с рамена, скок удаљ, скок увис, надвлачење клипа и конопца, пењање уз стожину, бој на брвну, као и у балотама. А увече, разуме се, дружење уз музику и крајишке песме.

Све такмичаре и госте, пре почетка ткмичења и забаве, поздравила је Селеушанка Зорана Братић, председница Општине Алибунар, праунука једног од првих досељеника на селушку Колонију.

-Драги моји Селеушани и Крајишници, са задовољством отварам још један „Селеушки вишебој“, желећи вам успешно надметање и дружење, уз уважавање што вредно радите на промоцији и очувању традиционалних обичаја нашег народа – поручила је Зорана Братић.

И овогодишњи „Селеушки вишебој“ одржан је под покровитељством Општине Алибунар, уз подршку Туристиче организације општине и Центра за културу општине Алибунар.

Сав приход са овогодишње манифестације иде за хуманитарне сврхе, за потребе лечења једне оболеле девојке.

Крајишници су то!

Медијски пројекат „Општина Алибунар – много је раскрсница, али један је путоказ“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио
средства.