Бела Црква

Одржан Фестивал „Српски Банат 2020“, али у другачијем формату

ПОРЕД РУМУНСКОГ „БАНАТА“,  И „СРПСКИ БАНАТ“

• Чешка национална заједница, другу годину заредом, организује Фестовал „Српски Банат“, поред „Баната“, сличног фестивала у Румунији, који Чеси знатно више посећују

Фестивал „Српски Банат 2020“ у организацији Националног савета Чеха, подржан од Министарства иностраних послова Републике Чешке, одржан је 14. августа ове године на платоу Главног језера у Белој Цркви. Због познатих околности, фестивал је одржан у измењеном облику у односу на прошлу годину.

Фестивал је отворила председница Националног савета чешке националне мањине Љиљана Стехлик, која је нагласила да концепт ове манифестације доприноси развоју мултикултуралности и богатства културних садржаја са акцентом на промоцију чешке културе.

„Атмосфера на фестивалу је одлична, а ове године смо се одлучили да наступају локални бендови, као и гости из Новог Сада и Чачка. Определили смо се да на репертоару буде рока, џеза и техно музике. Поносни смо што организујемо овај фестивал, а премијерно биће изведена песма „Девет хиљада“ на чешком језику уз сагласност аутора, Саше Драгића, а у постоје планови да се ова песма и сними на чешком језику и нађе свој пут до публике у Чешкој Републици“ – рекла је Љиљана Стехлик.

„Ово је сада други по реду фестивал „Српски Банат“. Ми смо са Националним саветом чешке националне мањине желели да направимо један музички фестивал, који смо назвали „Српски Банат“, зато што смо више желели да промовишемо овај део Баната, јер постоји и румунски Банат који је је за Чехе познатији, зато смо овај назвали „Српски Банат“. Циљ нам је био да успоставимо сарадњу са великим фестивалом „Банат“ у Румунији, који посећује много људи, као и чешких туриста. Ово је друга година, прве године смо успоставили ту сарадњу са фестивалом „Банат“, а који се ове године због познате ситуације не одржава у Румунији, а ми смо желели да се овај наш ипак одржи због континуитета“ – истакао је Станислав Хавел, учитељ чешког језика.

На фестивалу су наступили Вацлав Стехлик и Драган Стајковић или Вацко и Сиђим. Поред добро познатих рок хитова, бенд је, уз сарадању са Сашом Драгићем, извео нумеру „Девет хиљада“ на чешком језику.

Бенд „Слатки снови“, који чине Јарослав Боднар и Ненад Петроман забавили су публику на прави начин, посебно чешким песмама.

Бенд у саставу Горица Шутић, Стеван Милијановић, Алекса Милијановић, Мирослав Шарбановић и Стефан Стехлик, све студенти џез одсека Музичке академије у Београду, својом музиком оплеменио је ово вече уз предиван сутон на Градском језеру.

(Према: БЦ Инфо)

Пројекат „Општина Бела Црква – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира Општина Бела Црква.