Знакови поред пута

КИП СВЕТОГ ФЛОРИЈАНА У ПАНЧЕВУ

• Кип заштитнику ватрогасаца подигнут је 1813. године

У Милекеровој „Историји града Панчева“ пише да су „године 1813. постављене две статуе. Прва, која приказује Светог Флоријана, постављена је пред кућом Соље и 4. маја је освећена…“.

Кип Светог Флоријана, заштитника ватрогасаца, изливен је у гвожђу и налази се на углу Улице Војводе Степе и Улице цара Лазара у Панчеву. Подигнут је на зиданом постољу четвороугаоног облика, висине 177 цм. Висина саме скулптуре је 233 цм. Она представља свеца одевеног у кратак хитон са дугим плаштом пребаченим преко рамена. На глави му је кацига са перјаницом, а на ногама кратке чизме. О левом бедру му виси тежак мач. У левој руци придржава заставу на дугом копљу, а у десној руци је мало ведро пуно воде којом гаси пожар на моделу куће која је у пламену. Модел куће се налази крај његовее десне ноге.

На задњој страни постамента, са леве стране урезана је реч „BLANSKO“, за коју се претпоставља да је назив радионице која је израдила скулптуру, што до данас није утврђено. Кип је окружен оградом коју чине четири ниска стуба повезана ланцима. Ланце је израдио Антон Херман Громберг.

(Према: Културно наслеђе Баната – европско наслеђе)

Реализацију пројекта „Град Панчево – знакови поред пута“ суфинансира(о) Град Панчево