ЗА СВАКОГ ПО НЕШТО... Немања Ротар

Реч-две са…

Немања Ротар, члан Градског већа града Панчева, задужен за културу и омладину

БОГАТА КУЛТУРНА ПОНУДА

• Поред богатог културног програма, ову годину ће обележити и почетак радова на санацији зграде Магистрата, за град значајан пројекат који су подржале и Влада Србије и Покрајинска влада

Почетак сваке године је најбоље време да се сагледа оно што је планирано. Тако смо, о плановима градских власти Панчева у области културе за 2019. годину разговарали са Немањом Ротаром, чланом Градског већа који се бави културом и омладином. Како је он рекао, као и претходних, Град Панчево је и ове године обезбедио средства за бројне културне садржаје:

– Током ове године, од културних садржаја ће бити за сваког Панчевца по нешто. Као и сваке године, установе културе у граду ће реализовати своје богате програме. Очекује нас мноштво фестивала, позоришних представа, концерата, књижевних сусрета, трибина… Ове године ћемо наставити и са акцијом “Култура на поклон” која подразумева да сваки наш млади суграђанин, који ове године  постане пунолетан, поред бесплатног чланства у Градској библиотеци, добија ваучер у вредности од три хиљаде динара које ће моћи да потроши на културне програме које организују установе културе у нашем граду – најављује наш саговорник наставак прошлогодишње акције која има тај едукативни аспект који је за сваку похвалу. Као један од занимљивијих програма планиран за ову годину већник Ротар издваја и едукативну изложбу “Старчево кроз векове”, која ће фактички представљати мали музеј у овом панчевачком насељеном месту.

Поред самих културних програма, Град је издвојио средства и за наставак радова на пројектима започетим прошле године. Тако ће Завод за заштиту споменика културе ове године реализовати пројекат који је практично наставак рада на санацији Преображенског храма а у оквиру кога ће се санирати фасада торња ове цркве.

– На конкурсу “Градови у фокусу” које је расписало Министарство културе и информисања град је конкурисао са пројектом треће фазе реконструкције “Апола”, пројектом који је вредан 17 милиона динара. Ипак, најозбиљнији радови планирани за ову годину ће бити почетак радова на згради Магистрата, у којој је смештен Народни музеј Панчева. Прошле године у октобру, на заједничкој седници републичке и покрајинске владе  одлучено је да се у потпуности подржи санација овог објекта, тако да очекујемо та средства. Ове године би се могла реализовати прва фаза пројекта чија је вредност безмало 50 милиона динара – објашњава наш саговорник.

Иначе, буџет Града Панчева за културу за 2019. годину износи нешто више од 315 милиона динара, од чега већи део средстава одлази за трошкове функционисања градских установа културе као и за плате запослених у њима. Ротар сматра да су се градске установе културе током прошле показале веома добре у осмишљавању пројеката са којима су аплицирале на различитим конкурсима тако да су на тај начин обезбедиле озбиљна средства за реализацију својих програма и пројеката.

И. В.