Владимировац

Одржан Фестивал народних обичаја и Марцишора

ПРОЛЕЋЕ МОЖЕ ДА ПОЧНЕ

• Први део фестивала био је посвећен изложби Mарцишора, а у другом делу програма приређена је презентација народних ношњи

Сваке године 1. марта, Румуни прослављају дан посвећен Mарцишору – симболу буђења природе након дуге зиме и поновног доласка пролећа, па је тако било и ове 2019. године у Владимировцу, где је одржан традиционални „Фестивал народних обичаја и Mарцишора“. Марцишор је малени брош којег карактерише црвено-бела врпца, представљајући борбу између добра и зла, зиме и пролећа. Брош се носи на грудима, и верује се да онима који га носе доноси срећу, љубав, здравље и благостање.

Први део фестивала био је посвећен изложби Mарцишора, а у другом делу програма приређена је презентација народних ношњи.

Програм су отворили генерални конзул Румуније у Вршцу Георге Дину, потпредседник Националног савета румунске националне мањине у Србији Даниел Магду и помоћник председника Општине Алибунар Оливер Филиповић.

Ученици основних школа из Владимировца, Вршца, Уздина, Алибунара, Николинаца, Банатског Карловца, Куштиља, Ечке, Локава и Банатског Новог Села, уз менторство учитеља и наставника, презентовали су  присутнима народне ношње из равничарског дела Баната, али и из других крајева у региону, где живе Срби и Румуни. Шаренилом многобројних ношњи и марцишора, пролеће је најављено на најбољи начин.

Организатор и домаћин догађаја била је ОШ „Први мај“ из Владимировца, на челу са директором школе Петром Гландом, а подршка догађају стигла је и од Општине Алибунар, Националног савета румунске мањине у Србији, Центра за културу општине Алибунар, КУД-а „Армониа“ из Владимировца, Удружење жена „Вредне руке Баната“ Владимировац, часопис „Фамилиа“ из Владимировца, као и других, бројних спонзора који су својим учешћем омогућили реализацију манифестације.

Први весници пролећа – Марцишори прикачени су уз ревере, услови за долазак сунчаних дана и доброг расположења су испуњени, те спремно и са осмехом на лицу, можемо да дочекамо најлепше годишње доба, које само што није стигло.

(Према: Општински портал)