СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ... Удружење жена „Новосељанке/Бобоћеле“ (Фб Сне жана Баба, председница удружења, трећа с десна)

Београд

Одржан „14. Сајам етно хране и пића  2019.“

ЗАПАЖЕНО УЧЕШЋЕ ПРЕДСТАВНИКА ЈУЖНОГ БАНАТА

• Специјална признања за Удружење жена Новосељанке – Бобоћеле, Пољопривредно газдинство Дејан Ђукић из Црепаје, дестиларија „Аманет“ из Панчева, „Добра фарма“ из Добричева, а диплому „Етно храна и пиће  – робна марка из Србије“ освојила је винарија „Станимировић“

У Београду је,  од 23. до 26. новембра 2019. године, одржан  „14. сајам етно хране и пића 2019.” Сајам је  одржан под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Града Београда, а произвођачи су се представили уз подршку Привредне коморе Србије, са свим својим региналним коморама и уз помоћ Задружног савеза Србије.

Регион Јужног Баната се представио десети јубиларни пут у организацији ПКС- Регионалне привредне коморе Јужнобанатског управног округа и уз подршку Регионалне развојне агенције Јужни Банат као резултат Споразума о сарадњи. Сајам је испред Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде отворио државни секретар Сенад Махмутовић, а присутнима се обратио и Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда, који су након отварања посетили наш штанд.

На овогодишњем сајму наступило је преко 360 излагача из Црне Горе, Грчке, Италије, Републике Српске и Србије, а представљено је више од 2000 различитих производа на штандовима учесника  уз изузетно добру посету сајма од стране посетилаца, угоститеља и хотелијера. То је била прилика да се наш регион представи у производњи пецива, сира, домаћих воћних ракија, лековитог биља и чајева,затим разних производа од рибизле и купине, као и других производа. На нашем штанду наступило је укупно десет суизлагача и то претежно удружења.

У заједничком наступу учествовала су удружења: Удружење „Кришка“ за производњу сира из Вршца, Удружење произвођача лековитог биља и чајева ”Биље” из Баваништа, Удружење жена „Доловке“ са колачима и пецивима и промовишући своју манифестацију „Штрудлијаду“, као и занатска радња „Јововача“ из Качарева са награђиваним воћним ракијама. Запажен наступ је био дестилерије “Аманет” из Панчева која производи ликере од купине и рибизле, а од ове године и виљамовке, као и породичне винарије „Станимировић“ из Панчева. На нашем штанду је било Удружење жена “Етно кутак” из Качарева и Удружење жена “Новосељанке“ из Банатског Новог Села. Производњу меда у оквиру пољопривредног газдинства представио је Душан Ђурица из Ковачице, затим производе од бундеве пољопривредно газдинство Дејана Ђукића, под називом „Лалино злато“ и производе од чичоке и бамије Момчило Ћалић из Пландишта.

Сам штанд је посетило доста представника коморског система и разних научних институција, као и привредника из нашег Региона, који су били у посети сајму. Посетиоци нашег штанда су могли да пробају све производе који су били представљени.

На крају посебно желимо да истакнемо да су су излагачи са нашег штанда освојили следеће награде:

  • У категорији произвођача вина породична винарија „Станимировић“ је освојила диплому „Етно храна и пиће – робна марка из Србије“, за бели бермет у категорији вина.
  • Специјално признање сајма је освојило Удружење жена Новосељанке/ Бобоћеле, за домаћи хлеб са комловом у групи произвођача хлеба, пецива и  колача.
  • Специјално признање је уручено Пољопривредном газдинству Дејан Ђукић из Црепаје ,за намаз бундеве од шећера у групи производа пекмеза, џемова и мармелада
  • Специјално признање сајма је освојила дестилерија „Аманет“ из Панчева за ракију крушку у категорији јаких алкохолних пића.
  • Специјално признање добила је „Добра фарма“ из Добричева код Беле Цркве, за козји зрели сир, која није наступила на штанду РПК, али су из јужног Баната.

(Зоран Чернох, РПК)