Пландиште

Одржан 14. Банатски ликовни салон „Пландиште 2022“

ИВАНА СВЕТЛИК ОСВЕТЛАЛА КОВАЧИЦУ

За победничи рад проглашена је слика Иване Светлик из Ковачице, други је био Драгомир Баћа Маровић, а трећа Радмила Сека Балашевић из Беле Цркве

У изложбеном простору Културно образовног центра „Вук Караџић“ у Пландишту, по четрнаести пут, одржан је Банатски ликовни салон, ове године под називом „Пландиште 2022“.

Изложбу је отворила директорка КОЦ-а Тијана Штиглиц, која је захвалила свим излагачима, честитала победницима и награђенима, обећавши подршку овој манифестацији и убудуће, посебно и због тога да сачувамо праву уметност и одупремо се заједно декултуризацији глобалног друштва.

Након тога окупљенима обратио, познати српски сликар Томислав Сухецки, у функцији председника трочланог жирија, који је надахнутим речима и врло пластично упознао публику са савременим кретањима у уметности, а под утицајем постмодерне и метамодерне, чији је крајни циљ завршетак историје уметности.

На овогодишњем Салону учествовало је 38 излагача, са укупно 66 радова, а ево ко су, по оцени жирија, оставили најбољи утисак:

Прво место освојила је Ивана Светлик из Ковачице, други је био Драгомир Баћа Маровић из Вршца, а треће место припало је Радмили Секи Балашевић из Беле Цркве.

Због већег броја квалитетних радова, жири је доделио и пет специјалних плакета, а ево ко су добитници:

• Мирослав Славков (Панчево);

• Корнелију Зеана (Вршац);

• Милана Јовановић (Бела Црква);

• Емилијa Југа (Вршац) и

• Стелуца Гуцију (Темишвар).

Директорка КОЦ-а Тијана Штиглиц је, на завршетку Салона, истакла да је „од прошле године у нашој установи одлучено је да сви радови који дођу на жирирање буду изложени, без обзира на квалитет, као и да свим излагачима доделимо мале поклон пакете са сликарским материјалом.

Овом приликом захваљујемо се свима онима који су нам помогли да реализујемо ову лепу и квалитетну изложбу. Посебну захвалност упућујемо Томиславу Сухецком као председнику жирија и Рамона Магди, уметници из Вршца, која је заслужна што су на Салону били изложени и радови две румунске сликарке и то, већ поменуте, Стелуце Гуцију и Ане Марије Апостол, обе из Темишвара, чиме је Банатски ликовни салон по први пут био изложба међународног карактера“, напоменула је директорка Штиглиц.

Пројекат „Општина Пландиште данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Пландиште, а на основу Решења бр. 401-68/2022-II од 29. 4. 2022. године.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.