НИЈЕ ЛАКО, АЛИ... треба научити како живети без страха, а бити одговоран према себи и другима

Питали смо…

Живот у граду Панчеву после ванредног стања изазваног пандемијом коронавируса

ЖИВЕТИ СЕ МОРА, АЛИ КАКО ОСТАТИ ЗДРАВ?

• После шест недеља ванредног стања, живот се полако вратио у нормалу, али…
• Све установе се отварају према својим корисницима, уз одређене мере заштите

После готово шест недеља ванредног стања и пандемије новог коронавируса, живот у Панчеву, као и у целој Србији се полако враћа у нормалу. Иако епидемија није завршена, што практично значи да неке од препоручених мера морају бити део свакодневице сваког Панчевца, живот у овом граду се полако враћа у уобичајене токове. Ипак, ванредно стање и неизвесна тренутна ситуација по питању епидемије новог вируса су оставиле трага на друштвеном животу житеља Панчева, многе културне и спортске манифестације се нису одржале, а судбина оних тек планираних још увек није извесна.

Када је реч о раду установа културе, оне се враћају нормалном раду, у складу са препорученим мерама. Тако је Градска библиотека ових дана почела са нормалним радом са грађанством. Како нам је рекао Дејан Боснић, директор ове установе, библиотека је са радом са члановима почела одмах по укидању ванредног стања, 27. априла, али уз строго придржавање заштитних мера.

  • Радно време Библиотеке је било од девет до 16 часова, уз обавезне заштитне мере попут заштитних маски, рукавица и држања дистанце и то за запослене у библиотеци, као и за наше кориснике. Поред тога, обавезна је била дезинфекција путање кретања у библиотеци, а она је била за кориснике само до одељења где су биле постављене баријере на којима су од библиотекара могли добити књиге које желе, наравно ако знају име дела и аутора. Од почетка прошле недеље смо кренули са нормалним радом са нашим корисницима с тим што смо, поред других мера заштите, поставили и параване од плексигласа, попут оних у продавницама и другим установама – напомиње Боснић и даље додаје да, што се тиче програма библиотеке, њих ове године неће бити као обично, пошто је ребалансом градског буџета средства намењена овим активностима преусмерена за друге потребе. Он каже да тако „Мајски дани књиге“ ове године неће бити одржани, први пут после две деценије, а да ни манифестација „Једна књига – један град“. која је планирана најесен неће бити одржана. Од манифестација ће бити реализоване само оне које не захтевају финансијска средства, додаје наш саговорник. Иначе, Библиотека је и током ванредног стања радила пошто као установа културе има доста посла не рачунајући ту рад са корисницима. – Током ванредног стања обављали смо наше интерне послове који су предвиђени законом. Ту увек имамо посла, од набавке књига, њихове обраде, разврставања, каталогизације што све предстоји издавању књиге корисницима. Од почетка рада после ванредног стања до данас, број корисника у нашој установи је растао, од готово никог током првих дана па све до данас када се број посета библиотеци враћа на неки нормални ниво. Људи имају потребу за књигом, за неком причом, а посебно данас када су путовања тешко изводљива, путовање уз књигу је ту – закључује Дејан Боснић.

А мере заштите од ширења вируса су обавезне и у другим установама културе у Панчеву. И панчевачки Дом омладине је почео са радом и реализацијом својих програма, било да је реч о концертима или другим активностима, попут школе цртања, наравно све уз придржавање прописаних мера. У организацији Града Панчева и Туристичке организације Панчева на Корзоу је почела манифестација „Летњи дани“, која ће трајати до краја лета, а на којој ће бити изложени ручни радови и производи бројних панчевачких удружења жена. По речима директора ТОП Николе Стоилковића, пошто због ванредног стања нису одржане бројне манифестације и продајне изложбе на којима су се могли видети ове рукотворине, испред Културног центра је постављено 15 тезги на којима ће Панчевци током овог лета моћи видети и купити производе и радове предузетница и чланица удружења жена из Панчева. И ове године, Туристичка организација Панчева организује вожње катамараном „Панука“, којом се обилази ток реке Тамиш у Панчеву, од Преображенског храма до светионика на ушћу Тамиша у Дунав. Свакога дана, од среде до недеље, у три послеподневна термина Панчевци се могу провозати „Пануком“ и уживати у погледу на свој град са Тамиша.

Народни музеј у Панчеву је данас, након ванредног стања, на минимуму неког нормалног режима рада, каже за Старт 013 директор ове установе Мирослав Бирцлин. Он тиме мисли да су посете Музеју дозвољене уз придржавање пропоручених мера, ношења маски и одржавања прописане физичке дистанце међу посетиоцима. – Имали смо пар организованих, групних посета и тада смо инсистирали на овим заштитним мерама. На улазу Музеја имамо дезо-баријере и то су, уз маске и одржавање дистанце, наше мере заштите којих се придржавамо. Ове мере су полако почеле да  попуштају, када се последњих дана ситуација са вирусом почела поново компликовати и опет постаје неизвесна. Ми имамо отварање изложбе радова четири аутора 26. јуна у нашој галерији и молимо посетиоце да буду друштвено одговорни и да се придржавају препоручених мера како не би омогућили ширење вируса – напомиње Бирцлин и додаје да је, са друге стране, ових дана завршена школска година па школских организованих посета неће бити, као и да туризам у Панчеву, после пандемије, још увек није заживео па у Музеју не очекују неки већи број посетилаца. Директор панчевачког Музеја подсећа да је баш због ванредног стања традиционална манифестација „Ноћ музеја“ која се обично одржава у мају ове године одложена за новембар.

А ванредно стање и пандемија коронавируса утицали су и на свакодневне навике и спортиста и рекреативаца. Тако је у Панчеву био затворен Спортски центар, који је сваке године пун Панчеваца који или тренирају или се рекреативно баве спортом. Порет тога, одлуком Градског штаба за ванредне ситуације затворена за грађане  била је и Народна башта у којој, поред справа за вежбање на отвореном, Панчевци највише користе трим стазу. По завршетку ванредног стања, одлуком Штаба ова два места су отворена за грађане, наравно, уз придржавање препоручених мера заштите. Како нам је рекао Предраг Стојадинов, директор ЈКП „Младост“, које се бави одржавањем спортских објеката у граду, заштитне мере су у данашњим околностима обавезан део бављења спортом.

  • Што се тиче спортских објеката у граду, ми смо у сарадњи са Спортским савезом Града Панчева одмах по завршетку ванредног стања спортским клубовима организовали тренинге, наравно у складу са препорукама. А једна од тих препорука је да се за тренинге максимално користе отворени простори у односу за затворене објекте па тако клубови више користе отворене терене него затворене, у којима важе строжије мере заштите препоручене од републичке Владе, министарстава и Штаба за ванредне ситуације – објашњава Стојадинов и додаје да је једна од важних препорука за затворене објекте да се, поред одржавања физичке дистанце, између тренинга, допусти најмање пола сата паузе као и да се објекти редовно проветравају, али и да се за одржавање објеката користе дезинфекциона средства којих ЈКП „Младост“ има у довољним количинама. – Ових дана са радом је почео отворени базен. Што се тога тиче, прво ћемо се отворити за тренинге клубова а када се створе сви услови, базен ће бити доступан и за грађане, рекреативце. Пре тога, морамо да испоштујемо све услове које су власти прописале за рад спортских терена и објеката. Са крајем школске године и клубови полако улазе у летњу паузу па ћемо тек видети како ће се даље ствари одвијати са вирусом. Ми ћемо се свакако морати држати свих препоручених мера у нашем раду – закључује директор ЈКП „Младост“ Предраг Стојадинов.

А како год се у наредном периоду буду одвијале ствари са коронавирусом и иако се полако враћамо у нормалне токове живота, ванредно стање које је на шест недеља током пролећа зауставило живот у Панчеву и Србији нам је наметнуло бар једну ствар, а то је да морамо научити живети са свим тим, новим мерама заштите.

И. Владан