ОСТВАРИТИ ВИЗИЈУ... Мирослав Петровић

Пландиште

Мирослав Петровић, директор КОЦ „Вук Караџић“ Пландиште

ОД РОК ВИЛИЏА ДО КРАЈИШКИХ БИСЕРА

• Циљ је досегнути ону визију наше установе, која ће нам омогућити настанак оних културних вредности у нашој локалној заједници које би нас, као наш културни бренд, учиниле препознатљивим и ван граница наше општине

Трећег јуна, у Бачкој Тополи се одржава Покрајинска смотра фолклора на којој учествује и КУД „Вук Караџић“ из Пландишта, које је прошле године освајањем другог места забележило изванредан успех.

То је, између осталих, био и један од повода за разговор са директором Културно-образовног центра у Пландишту, који носи исти назив, „Вук Караџић“, што ће рећи да је КУД њихов, хајде да тако кажемо, и бренд.

Наш саговорник је, дакле, Мирослав Петровић (1980), који се на челу ове специфичне установе налази од јесени 2016. године.

Али да се вратимо мало у прошли век, када је у складу са друштвеним потребама и новим кретањима у сфери културе, уместо, на неки начин, тим променама превазиђено постојање домова културе у форми у којој су радили, започео процес формирања установа које ће на адекватнији начин одговорити све захтевнијим потребама културног тржишта. Тако је у Пландишту, 3. априла 1997. године, одлуком панчевачког Привредног суда, започео и званично са радом Културно-образовни центар „Вук Караџић“.

Ако се сада питате да ли је 3. април и Дан ове установе, одмах да вам кажемо да није. Из простог разлога. Културно-образовна установа која носи име знамените личности српске књижевности у првој половини 19. века, реформатора српског језика, аутора првог српског речника и вредног сакупљача народних умотворина, онда ништа логичније од тога да и Дан ове установе буде дан рођења Вука Караџића, а то је 6. новембар.

А сад о самој установи. Шта каже директор?

-Културно-образовни центар „Вук Караџић“ је и централна установа културе у општини Пландиште, а његова основна мисија је креативна дифузија културних садржаја, али и подстицај за свеукупно културно стваралаштво у нашој општине, а зашто не и шире – каже директор Петровић, додајући да ту мисију ова установа остварује у највећој мери самостално, али и са сарадницима, којих има и далеко од Пландишта.

Нашег саговорника питамо који би садржаје и културне манифестације посебно издвојио?

-Пратећи трендове и захтеве тржишта протеклих година, КОЦ је профилисао своје активности, па тако у нашој општини организујемо сами или смо суорганизатори  или на неки други начин подржавамо броне културне манифестације и догађаје. Споменућу, најпре, Општинску смотру фолклора, Зонску смотру сликара – аматера Војводине, Банатски ликовни салон, културну, спортску и туристичку манифестацију „Дани рибара“,  славу Општине Пландиште Свети Рафаило Банатски, као и сеоске славе, а затим, ту су и филмске представе, трибине, књижевне вечери, позришне представе, концерти, књижевно издавалаштво…

набраја директор Мирослав Петровић, осећамо, наговештавајући нам и нешто посебно.

Шта то?

-То је, свакако, надалеко позната манифестација Рок Вилиџ у Банатском Соколцу, као и фестивал под називом „Крајишки бисери“, који је од 2003. републичког карактера,  који негује традиционални начин певања крајишких Срба, а то је тзв. „ојкање“, напомиње Петровић, додајући да се овај фестивал од пре осам година налази на УНЕСКОВОЈ листи светске културне баштине од изузетног значаја.

Није ни то све. Општина Пландиште и КОЦ „Вук Караџић“ су и домаћини све познатије културне манифестације „Дани Српске у Србији“. Оно што наш саговорник с посебним задовољством истиче, то је чињеница да је Општина Пландиште 2015. године било једна од пет општина  Србије у којој је одржана та, по много чему, специфична и изузетно популарна културна манифестација.

Водећи стално рачуна о својој културној мисији и потребама својих суграђана свих узраста, од оних најмлађих до оних у „трећем добу“, директор Петровић истиче да установу на чијем је челу стално очекују и нови изазови.

-Од прошле године почели смо да се бавимо и пословима туризма у нашој општини, па  су нам се тако у календару годишњих догађаја појавиле нове активности и нове обавезе, које настојимо да што успешније обавимо, паралелно стварајући услове за основне туристичке стандарде у нашој општини – каже он, посебно напомињући више него добру сарадњу са локалном самоуправом и председником Општине Јованом Репцом, „који увек има разумевања за наше потребе. Тако нам је обезбедио и набавку службеног аутомобила, без којег бисмо тешко могли обављати бројне активности од значаја за наш рад“.

Шта рећи за крај?

-За  крај треба нагласити да и поред бројних задатака које извршавамо све време тежимо да досегнемо ону визију наше установе, која ће нам омогућити настанак оних културних вредности у нашој локалној заједници које би нас, као наш културни бренд, учиниле препознатљивим и ван граница наше општине – каже директор КОЦ-а Мирослав Петровић.

(Старт 013)

Пројекат „Пландиште јуче и данас – оно што остаје“  суфинансиран је из буџета Општине Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.