БРЕНД... надалеко познате белоцркванске мажореткиње

Бела Црква

Новица Јовановић, в. д. директора Туристичке организације општине Бела Црква

ОД ФАШИНГ ПОВОРКИ ДО КАРНЕВАЛА ЦВЕЋА

• Почеци карневалских форми сежу све до 1828. када је у Белој Цркви, свега неколико година после првог Карневала у Келну, одржана прва „фашинг“ поворка у склопу фашанки, односно, поклада, у зимском периоду

Пре извесног времена разговарали смо са Новицом Јовановићем, в.д. директора Туристичке организације општине Бела Црква о даровима којима је природа, не штедећи нимало, обдарила ту јужнобанатску општину.

А сад о ономе шта су урадили људи и по чему је Бела Црква надалеко позната на туристичкој мапи, не само јужног Баната и Србије, већ и много даље.

–  „Белоцрквански карневал“ је најстарија и најзначајнија манифестација у Белој Цркви. Почеци карневалских форми сежу све до 1828. када је у Белој Цркви, свега неколико година после првог Карневала у Келну, одржана прва „фашинг“ поворка у склопу фашанки, односно поклада, у зимском периоду. Карневал се временом мењао и развијао. Тако је 1911. први пут основан и Карневалски одбор и тиме карневал постао званична градска манифестација. Све до Другог светског рата, карневал се одржавао у зимском периоду, углавном у фебруару, када је премештен у лето, а промењен му је и назив у „Карневал цвећа“. Прошле, 2017. године, поново је враћен стари назив „Белоцрквански карневал“, али форма, у којој доминирају експонати и алегоријска кола, у највећој мери није мењана током целе историје карневала, а по чему је он познат и јединствен у Србији – истиче директор Јовановић.

Има још доста тога још  у туристичкој понуди ове јужнобанатске општине, по чему се она прочула далеко од граница Србије.

Да поменемо Фестивал занатског пива „Победа“, затим, Мото сусрет, па „Лето у Белој Цркви“, које се састоји од „Белоцркванских игара на води“ и „Лета у парку“, у коме се током летњих месеци организују разне атрактивне манифестације за све узрасте, док гастрономске догађаје различитог типа нећемо ни набрајати. А тек белоцркванске мажореткиње! Оне, међутим, заслужују посебну причу. Биће је, свакако.

Али ни ту није крај. И зима има своје садржаје. Поред „Дочека подводног Деда Мраза“, последњих дана децембра, на Градском језеру, што је  посебан доживљај за најмлађе, треба свакао споменути  и „Богојављење на Нери“, пливање за Часни крст, на реци која раздваја Србију и Румунију, а спаја Србе из обе државе, насеље Врачев Гај, са српске стране  и Соколовац, са румунске.

Иначе, треба напоменути да Туристичка организација општине Бела Црква већ неколико година заредом учествује на сајмовима туризма, како у Београду, као најзначајнијем сајму туризма у региону, тако и на новосадском, нишком и крагујевачком. Такође, представља туристичке потенцијеле и манифестације у региону, од кога је најзначајнија Румунија због своје близине, односно Темишвар, као најзначајнији град западне Румуније.

И за крај, подсећања ради, реч опет има директор ТО општине Бела Црква.

„Да се мало похвалимо и резултатима. Наиме,  прошла година је била рекордна по броју туриста и то у свим категоријама. Повећан је и број ноћења као и просечни боравак туриста, такође забележен је и раст посета страних гостију, од којих је највише Румуна, Чеха, Немаца… Овом тренду су свакако допринели и ваучери за субвенционисани одмор у Србији – подсећа директор Јовановић.

(Старт 013)

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“

суфинансира Општина Бела Црква