ГРАД РАЗУМЕ... Драгана Митровић, градоначелница Вршца

Вршац

Обраћање јавности градоначелнице Вршца Драгане Митровић

ГРАД ЋЕ ЗАШТИТИТИ ПРЕВАРЕНЕ ПЕНЗИОНЕРЕ

• Град неће тражити од пензионера принудну наплату трошкова поступка
• Обмањујући пензионере, поједине адвокатске канцеларије зарадиле и преко 120.000 евра 

Драгана Митровић, градоначелница Вршца,  обратила се  вршачкој јавности поводом новонастале ситуације везане за нове одлуке Вишег суда у Панчеву по тужбама пензионера за самодопринос, а по одлукама Уставног суда.

– У случајевима који нису стигли до принудне наплате, а то су случајеви који су одбијени, који су изгубили спор, чији је тужбени захтев одбијен и који су обавезани да плате трошкове поступка на које Град има право, одлучили смо да не идемо у принудну наплату таквих трошкова. На тај начин заштитићемо те људе. Заштитићемо пензионере. Они који су изгубили спор и сада треба да плате више десетина хиљада динара на име трошкова поступка, неће плаћати те трошкове, рекла је градоначелница Митровић.

Када је реч о оним пензионерима који су се принудно наплатили,  градоначелница је истакла да они додатно оптерећени трошковима поступка које Град има у овим случајевима. – Ни у тим случајевима Град неће тражити принудну наплату трошкова поступка. На тај начин Град Вршац, колико може, штити интересе оних људи који се нису наплатили и оних који су се наплатили, од додатног оптерећења, односно наметања додатних трошкова поступка.

Градоначелница Митровић се осврнула и на рада адвокатских канцеларија, које су организовале подношење тужби против Града, не упозоравајући пензинере у шта се упуштају и шта их може задесити.  – Да ли су они у том моменту могли да знају у шта улазе? Да ли су ти адвокати њима објаснили какви су трошкови поступка и какав све исход може бити, запитала се градоначелница, истучући да су поједине адвокатске канцеларије зарадиле више од 120.000 евра.

– Адвокати се пензионерима сада не јављају на телефоне. Пуномоћ је истекла. На који ће начин и да ли ће адвокати сада поделити трошкове са пензионерима? Да ли на једнаке делове? Како су се пензионери договорили са својим адвокатима? То ми не можемо да знамо, казала је градоначелница Митровић, истучући да постоје и драстичнији примери, када су адвокатске канцеларије направиле такав уговор да цео износ уплата иде на њихов рачун, да би пензинерима онда исплаћивали износ  по њиховој слободној процени!