ДА СЕЛО ОЖИВИ... Ивана Остојић

На кафи са…

Ивана Остојић, председница Удружења жена „Паланачким шором“ Банатска Паланка

ПАЛАНАЧКИМ ШОРОМ ДО БОЉЕГ ЖИВОТА НА СЕЛУ

• Удружење жена „Паланачким шором“ из Банатске Паланке је најмлађе овакво удружење у јужном Банату и за нешто више од годину дана рада реализовало је бројне активности,  међу којима и зборник радова чија је тема  живот жене на селу, а који ће ових дана угледати светлост дана

Пре нешто више од годину дана у Банатској Паланци основано је Удружење жена „Паланачким шором“. О циљевима овог удружења, активностима и плановима за будућност разговарали смо са Иваном Остојић, председницом удружења, иначе, запосленој у Општинској управи Беле Цркве, у локалној пореској администрацији.

  • Банатска равница, плаво небо и широк Дунав на најбољи начин описују Банатску Паланку крај Беле Цркве. Са циљем неговања традиционалих вредности и обичаја, али и са намером да ово село оживи и активира се локална заједница, основано је Удружење жена „Паланачким шором“, децембра месеца 2020. године. Тренутно удружење има 15 активних чланица, претежно млађих, али има и оних нешто старијих, чије ће знање и искуство бити драгоцено за даљи рад удружења. Удружење је до сада организовало дружење са књижевницама, односно промоцију разних књижевних дела, што је наишло на леп одјек у целом селу – каже прва дама овог удружења.
ПОЧЕТАК… „Банатским шором“ са својом земљакињом, сада Панчевком, песникињм Љиљаном Томић (с корпицом у рукама)

Подсећања ради, само оснивање и почетак рада удружења обележен је посетом и промоцијом књиге панчевачке песникиње Љиљане Томић, која је пореклом управо из Банатске Паланке. Наша саговорница напомиње да је удружење током ове прве године свог рада редовно учествовало на свим туристичким манифестацијама, како у општини Бела Црква тако и у региону, од којих је можда најзначајније било представљање удружења на „Сајму стваралаштва сеоских жена у Војводини“ који је крајем октобра прошле године одржан у Панчеву, а у склопу обележавања 15. октобра, Међународног дана жена са села.  Поред тога, треба поменути и учествовање овог удружења на манифестацији „Жене Срема, Баната и Бачке у срцу Београда” одржаној у Галерији „Београд на води” где су чланице Удружења „Паланачким шором“ презентовале ручне радове и домаће специјалитете аутентичне за кухињу Јужног Баната, наводи Ивана Остојић.

За рад сваког удружења веома је важна подршка од стране локалних власти и заједнице, уопште. О томе и сарадњи са сличним удружењима председница удружења „Паланачким шором“ каже:

  • Будући да смо младо удружење, највећи изазов нам је било само оснивање удружења. Уз помоћ локалне самоуправе, односно Општине Бела Црква, на челу са Виолетом Симић, председницом општине, успешно смо завршиле тај цео поступак. Локална смоуправа нам пружа велику помоћ и подршку и ја им се овом приликом захваљујем, а ми ћемо се, као удружење жена  трудити да на најбољи могући начин промовишемо наше село и све оно што чини наш паланaчки шор. Сарадња са другим удружењима како у региону тако и у целој Србији нам је одлична, а у прилог томе говори и наше учешће на многобројим манифестацијама. Зато се надам се да ће се удружења жена широм Србије одазвати и на наше позиве на манифестације које планирамо да организујемо у Банатској Паланци – додаје Ивана Остојић.
УЗ ДИПЛОМУ… ту је и Новица Јовановић, директор Туристичке организације Беле Цркве

Оно што је један од планова Удружења „Паланачким шором“ јесте и пројекат зборника радова чија тема је живот жена на селу, а који се реализује уз подршку Покрајинског завода  за равноправност полова АП Војводине.

  • Реализацију овог пројекта својом подршком омогућио нам је Покрајински завод за равноправност полова и у оквиру тога наше чланице пишу радове које приказују село, историју села, садашњост и свакодневни живот жене на селу. Свака из свог угла, чланице нашег удружења пишу како оне саме доживљавају село у којем су рођене и у којем живе, описују лепоте живота на селу, али се баве и начинима како се живот и положај жена на селу може унапредити. Надам се да ће зборник бити препун лепих прича, личних доживљаја наших жена, њихових запажања и промишљања и да ће наићи на добар одјек код шире заједнице – каже на крају разговора за Старт 013 Ивана Остојић, председница Удружења жена „Банатским шором“ из Банатске Паланке.

(Старт 013)