Штросмајерова... ускоро Улица Милоша Црњанског
Панчево

Са седнице Градског већа града Панчева

НОВИ НАЗИВИ ЗА СТАРЕ УЛИЦЕ,

АЛИ И…

• Градско веће града Панчева усвојило је Предлог одлуке о утврђивању назива улица којом ће овај град као и поједина насељена места добити нове називе улица

Градско веће града Панчева је на својој седници, одржаној 17. априла, дало своје мишљење да се Предлог одлуке о утврђивању назива улица и засеока на територији града Панчева и насељених места може упутити Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу ради добијања сагласности. Ако овај документ добије сагласност овог секретаријата, наћи ће се на дневном реду неке од наредних седница Скупштине града.

Све ово практично значи да ће град Панчево, по усвајању ове Одлуке добити већи број нових улица, пошто неименованих улица на територији града и околних села има преко стотину. Неким ранијим предлозима ове улице су требале понети бројчана имена али је овим  новим предлогом добијена прилика да многи значајни људи из прошлости Панчева добију своју улицу и да им се на тај начин овај град захвали за све оно што су током својих живота успели да ураде за свој град и своју државу и народ.

Предлог ове одлуке је пун имена људи из историје града, оне даље али и оне ближе: ту су историјске личности које су умногоме обликовале историју овог града попут Миховила Михаљевића и његовог имењака Томандла, Адама Крањчевићa, Ђорђа Поповића Даничара, а своје улице су добили и Феликс Милекер, Милан Чурчин, др Борислав Јанкулов, Младен Марков, Олга Смедеревац, Љубица Хаџи Павловић, Милорад Павић, Стојан Трумић, Миливој Ђорђевић, Зоран Петровић, Коста Милутиновић, Божидар Вујић, Душан Вукајловић, Момчило Параушић, Стојан Ристић, Мита Петровић и Мита Ранков, Витомир Сударски, Владимир Стојшин, Ђорђе Влајић, Зоран Душковић, Стеван Милосављевић, Милан Бутозан…

Улицу у Панчеву ће добити и Јелена Анжујска, Бановић Страхиња, Змај Огњени Вук, Константин филозоф, Вукан, Вук Гргуревић, Краљ Владислав и Царица Милица.

Своју улицу ће добити и панчевачки писци, сликари, музичари и занатлије, панчевачки џезери и пушкари, панчевачки спортисти и шампиони као и олимпијски победници, лалоши, ратари, пионири, славни Словени, Косовски и српски јунаци, вредни паори, орачи, али и стари фијакери, ружичасти димњаци, латице руже, златне њиве, житна поља, банатске ветрењаче, златокриле птице, гарави сокак, као и плави чуперак.

Највећи део ових нових улица налази се на Кудељарском насипу око Баваништанског пута и Пелистерске улице као и око Јабучког пута. И насељена места ће такође добити нове улице па ће тако Банатски Брестовац добити Виноградарску улицу, као и Улицу мирисних дуња, Улицу сунцокрета, житних поља, банатских ветрењача, латица руже… Иваново ће, између осталих добити Улицу добрих суседа, Улицу златне дирке, Улицу фотографа, као и Вајфертову улицу. Тоше Проески и Александар Македонски ће добити своје улице у Јабуци, поред Кимановске, Пчињске и Улице ратара, док ће Глогоњ добити само једну нову улицу, Ловачку.

На истој седници Градско веће је усвојило и одлуку којом данашња Штросмајерова улица у Панчеву добија нови назив, биће то Улица Милоша Црњанског.