ДАЉА МОДЕРНИЗАЦИЈА... Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а

Београд

Обележено 50 година рада Рафинерије нафте у Панчеву

ВИЗИЈА КОЈА СЕ ОСТВАРУЈЕ

• Компанија НИС свечано је  обележила значајан јубилеј – 50 година од почетка производње у Рафинерији нафте Панчево, једне од најмодернијих рафинерија у овом делу Европе

Свечаности, која је одржана у згради Геозавода у Београду, присуствовали су представници Владе Србије, топ менаџмента НИС-а, пословни партнери компаније и друге јавне личности.
Присутнима на скупу је представљен развој фабрике у Панчеву у протеклих пет деценија који, како је наведено, сведочи о непрестаној тежњи запослених да се допринесе технолошком напретку Рафинерије, модернизацији нафтног сектора Србије и економском развоју наше земље.
Посебно је значајно што се од те визије није одустало ни у најтежим тренуцима за Рафинерију у Панчеву – за време бомбардовања НАТО 1999. године када су погинула тројица, а рањена четворица радника и када је на постројењима начињена материјална штета од неколико стотина милиона долара.

Поводом обележавања јубилеја Рафинерије нафте Панчево, Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС је изјавио:
„Ово је година јубилеја и веома сам задовољан што и овог пута можемо да поделимо нове добре резултате. Према свим показатељима, ове године ћемо имати апсолутно рекордну прераду у Рафинерији, а у односу на прошлу годину и већи промет и извоз деривата. Инвестиције у пословне пројекте и у локалну заједницу, у овој години су више него у прошлој. Све ово не би било могуће без јако добре сарадње са нашим акционарима, пре свега са Владом Републике Србије и Гаспром њефтом, као и са нашим пословним партнерима. Наш стратешки циљ је стварање нових вредности за наше акционаре, за заједницу и за наше запослене. Даља модернизација рафинерије, дигитална трансформација и повећање ефикасности, модернизација промета, изградња нових постројења у складу са принципима зелене енергије, као и наставак улагања у заједницу – само су некe од њих“.

У име Владе Србије, присутнима се обратио Александар Антић, министар рударства и енергетике, који је казао:

ПОНОСАН НА НИС… Александар Антић, министар рударства и енергетике

“Нафтна индустрија Србије је један од најзначајнијих сегмената наше привреде и економије и један од најважнијих стубова нашег енергетског система. Желим да се захвалим на данашњи дан свим људима запосленима у НИС-у, као и нашим партнерима из Гаспром њефта на стабилној пословној политици. НИС је без сумње један од кључних замајаца наше економије и привреде, али и кључни сегмент нашег даљег развоја. Компанија која се показала као стабилан партнер и озбиљан сегмент нашег укупног индустријског развоја, која заједно са Владом Републике Србије води успешну политику енергетске стабилности и сигурности грађана у области снабдевања енергентима. Свих ових година, НИС је лидер у области квалитета и на понос целе Србије се развија, остварује нове вредности, дефинише нове стандарде. Поносан сам на НИС, мислим да цела Србије треба да буде поносна на НИС и све оне стотине хиљада људи који су прошли кроз овај систем и на тај начин учествовали у економском развоју Србије. Нафтна индустрија Србије представља лидера у својој области, лидера у региону, који намеће нове квалитете, како по питању остваривања пословних резултата, тако и у области заштите животне средине, ефикасности и свега оног што носи 21. век. Са поносом гледамо како се НИС развија као део нашег заједничког аранжмана са Гаспром њефтом, у коме је Србија значајан акционар и ми заједно развијамо ту компанију по највишим стандардима.”

Рафинерија нафте Панчево – једна од најмодернијих у овом делу Европе

Такође, јавности су на скупу представљена достигнућа током убрзане модернизације Рафинерије која је започела 2009. године, након што је Гаспром њефт преузео већински пакет акција НИС-а. У овој фази је најпре почетком рада комплекса MHC/DHT (комплекс за благи хидрокрекинг и хидрообраду) у новембру 2012. године у Рафинерији омогућена производња горива европског квалитета што је допринело унапређењу енергетске стабилности Србије, а НИС-у омогућило улогу лидера на регионалном тржишту нафтних деривата.
Сада је у Рафинерији нафте у Панчеву у току друга фаза модернизације чији је капитални пројекат изградња постројења за дубоку прераду са технологијом одложеног коксовања, инвестиција вредна више од 300 милиона евра.

Планирано је да ново постројење почне да ради у трећем кварталу 2019. године када ће бити произведене веће количине најквалитетнијих нафтних деривата, пре свега дизела, а почеће и домаћа производња кокса, производа који се сада увози у Србију.