ПУНА ПОДРШКА... обраћање Виолете Симић, председнице Општине Бела Црква

Бела Црква

Обележен Дан Националног савета чешке националне мањине у Србији

У СЛАВУ СВЕТОГ ЈАНА НЕПОМУКА

• Веома су важне и активности Савета у селима за све који су заинтересовани и то је добра прилика да се сви упознају са чешком традицијом и оним што негујете, а то је – лепота различитости – истакао је Томаш Кухта, амбасадор Чешке Републике у Београду

Дан Националног савета чешке националне мањине у Србији, 16. мај, ове године, уз пригодан културно-уметнички програм, обележен је у Белој Цркви, општини која у свом саставу има и Чешко Село.

Овај дан посвећен је успомени на Светог Јана Непомука, најуважаванијег чешког свеца, свештеника који је жртвовао свој живот како би сачувао тајну исповести жене краља Вацлава IV. Заштитник је града Прага, а посебно га поштују градови поред река, јер се сматра заштитником од поплава. Иако римокатолик, поштују га припадници свих хришћанских цркава.

Поред чланова Националног савета чешке националне мањине, свечаности су присуствовали и Томаш Кухта, амбасадор Чешке Републике у Београду Виолета Симић, председница Општине Бела Црква, Нинослав Јовановић, државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Милинка Хрћан, заменица Покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, и др.

Пошто је Дечји хор „Школе плус“, под називом „Радост“, отпевао химне Републике Србије и Чешке, присутнима се обратила Љиљана Стехлик, председница Националног савета чешке националне мањине..

Осврнула бих се на веома успешну годину функционисања Савета. Оно што је најбитније јесте да смо сачували све културне манифестације, тако да чешка заједница у Србији има преко 30 манифестација годишње које се настављају, како традиционалне, тако и савремене. Урадили смо партерно уређење Музеја у Чешком Селу. Потписали смо протокол о сарадњи са Музејем Војводине, Центром за културу Вршац и са Средњом музичком школом „Јосиф Маринковић“ Вршац. Протоколи су већ резултирали, а тек ће резултирати у будућем периоду. Посебно могу да будем задовољно електронском презентацијом Националног савета Чеха, а недавно је објављен и часопис који је двојезични, на чешком и на српском језику. Ми као Чеси осећамо се као потпуни и интегрални део друштва, јако се добро осећамо са свима вама који сте нам подршка и са овом младом генерацијом која долази“, рекла је Стехлик.

Изражавајући задовољство окупљањем после две године паузе због короне, Томаш Кухта, амбасадор Чешке Републике је рекао да му је драго што види позната лица, као и „и што су овде и представници Министарства за људска и мањинска права, као и наши пријатељи из локалне самоуправе општине Бела Црква, који омогућавају чешкој мањини квалитетан живот у Србији. Србија је великодушна земља са великим срцем за све националне мањине и веома сам задовољан што ми у Амбасади немамо никаквих проблема који бисмо решавали између чешке мањине и српске Владе. Веома су важне и активности савета у селима за све који су заинтересовани и то је добра прилика да се сви упознају са чешком традицијом и оним што негујете, а то је – лепота различитости.“

Виолета Симић, председница Општине Бела Црква, поздрављајући присутне, са поносом је истакла „да је Национални савет Чеха у Белој Цркви организација која спроводи огроман број активности, можда чак и највећи број активности. Ми смо ту као локална самоуправа да их подржимо и трудимо се сваке године све више и више због њиховог упорног и истрајног рада.“

(Фото: БЦИнфо)

Пројекат „Општина Бела Црква данас  – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Бела Црква.