ТИМСКИ РАД... Данијела Лончар
ТИМСКИ РАД... Данијела Лончар
Новогодишњи интервју

Данијела Лончар, начелница Јужнобанатског управног округа

     НОВИ ПОГЛЕД СА ЧЕТВРТОГ СПРАТА, АЛИ И…

• Начелник управног округа је данас високи функционер Владе његов је најважнији посао комуникација између локалних и републичких власти • Породица је моја мирна лука, каже начелница, чије су две, од три ћерке, у истој години биле најбоље ученице генерације, једна у основној, друга у средњој школи

ИАКО је сигурно да се са четвртог спрата зграде панчевачке Градске управе не може видети сваки део Јужнобанатског округа, на овом спрату је канцеларија једног функционера Владе Србије, чији задатак управо и јесте да посматра шта се у Округу дешава. Данас у тој канцеларији седи Данијела Лончар, актуелна начелница Јужнобанатског управног округа, која је своје претходнике превазишла у једној ствари – изабрана је за координатора свих начелника управних округа у Србији. То је само један део њеног посла, али је то део због којег је она свакодневно у покрету. Улога координатора је управо оно што само име и каже, да координира њихов рад и, што је можда и важније, да преноси сву комуникација између начелника округа и републичких власти што се, како сама каже, показало као добро решење:

НОВА ФУНКЦИЈА... састанак са начелницима округа из целе Србије
НОВА ФУНКЦИЈА… састанак са начелницима округа из целе Србије

– Дуго сам у овом послу и врло добро знам путеве и механизме како све функционише. Ресорни министар је препознао потребу да се направе одређена системска решења у функционисању управних округа и начелника управних округа. Као координатор начелника свих округа Србије, ја сам добила прилику да седим у Координационој комисији Владе, коју чине представници свих министарстава и тамо представљам неког ко долази са терена и ко доноси живе информације – објашњава наша саговорница и додаје да те информације она добија најпре од грађана, за које су њена врата увек отворена, што је могућност коју грађани све чешће и користе. Са друге стране, информације стижу и од представника локалних самоуправа, и то кроз рад Савета округа и то нарочито по питању резултата акција инспекцијских служби, као и о конкретним потребама са терена. Трећи извор информација су јој, како даље каже, извештаји инспекцијских служби који свакодневно пролазе кроз кабинет начелника и кроз колегијуме који се одржавају на недељном нивоу. То је и један од разлога што се, по њеној оцени, инспектори осећају да нису препуштени самим себи већ да им је начелник округа увек доступан. Осим тога, посао начелника округа се није значајније променио: он је ту да координира рад инспекцијских служби, али по први пут ова служба представља комуникацијски канал од министарстава до локалних самоуправа и обратно, од локала до републичког нивоа.

УНИЈА ЖЕНА

  Поред својих свакодневних пословних обавеза, начелница Лончар има времена да води и Унију жена СНС у Алибунару где, иначе, живи. Брига о жени, деци и породици, здрављу жене, оснаживању жена у економском и политичком смислу, женском предузетништву, хуманитарном раду, помоћи старима и свима којима је она потребна је оно чиме се Унија жена бави. А иако је то страначка организација, у њен рад се могу укључити све жене које могу и желе да дају допринос квалитету заједнице у којој живе. Активности су бројне и одвијају се у сваком месту општине Алибунар. Српска напредна странка је препознала важност и улогу жена на свим пољима друштвеног живота, те тако женама посвећује посебну пажњу. Кад су у питању активности Уније жена, начелница посебно истиче Селеушанке, и Српкиње и Румунке, које заједничким активностима успешно анимирају све већи број својих суграђанки.

Како каже наша саговорница, од недавно начелници округа нису више само државни службеници већ сада имају статус функционера Владе, што је донекле променило и однос према њима. Данас када неки представник Владе или неког од министарстава долази у посету, он се прво најављује начелнику округа.

-Поносна сам на чињеницу што се начин комуникације, имлементација законских регулатива, праћење резултата и, што је најважније, решавање конкретних проблема локалних самоуправа битно  променило. Са циљем изналажења најбољег решења за конкретан проблем локалних самоупрва, не само да су министарства на располагу, већ све је чешће случај да представници министарстава долазе у локалну самоуправу, где имају прилику да конкретан проблем сагледају са свих аспеката и предложе најбоље могуће решење. Начелница додаје да је посебно задовољна тим новим односом министарстава према локалу.

– За кратко време смо пуно тога успели да урадимо: услови рада инспекцијских служби су се значајно поправили, али због забране запошљавања, постоји мањак инспектора, њихова старосна структура је неповољна а по питању њихове опремљености, од канцеларјског материјала, опреме за рад до аутомобила, тренутно радимо. Решење мора бити системско и јединствено за све инспекцијске службе и све управне округе.

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО

  Начелник округа је по функцији и командант Окружног штаба за ванредне ситуације а наша саговорница каже да је недавно, у склопу припрема за зимску сезону, осим редовне седнице Окружног штаба за ванредне ситуације била и на смотри Зимске службе, која је, као и све остале службе за случај зимских временских непогода, спремна за реаговање. Она додаје да је добар пример колико у нашем округу добро функционишу службе и аларм, који се упалио, услед појаве афричке куге свиња у земљама у окружењу. Опереративни део Окружног штаба за ванредне ситуације на оснуву налога ресорног министарства дао је смернице за поступање локалним оперативним штабовима за ванредне ситуациј, као и свим релевантним субјектима у ланцу за поступање. Сачињени су оперативни планови и предузете све превентивне мера из планова у свим локалним самоуправама у којима постоји основана бојазан за појаву ове опаке болести. 

Сарадња са представницима локалних самоуправа кроз рад Савета округа је одлична. То је постало место где они износе своје проблеме и ми, кроз те састанке који су по потреби и чешћи него што је законом прописано, те проблеме решавамо – напомиње начелница Лончар и додаје да исти такав начин рада примењује и у координирању рада начелника округа. Као још једну илустрацију колико је добра сарадња са локалним самоуправама, наша саговорница наводи и чињеницу да је Јужнобанатски округ међу првима завршио попис нелегално Исаграђених објеката, као прву фазу имплементације Закона о озакоњењу. Политика Владе Србије је још један задатак испунила са највишом оценом.

Када је реч о инспекцијским службама, све оне своје задатке обављају у складу са плановима ресорних министарстава и захтева са терена. Раде их професионално и посвећено. Нема инспекције која није испунила планове и направила одличне резултате. Можда се Инспекција рада помало издваја, каже наша саговорница и додаје да је то зато што је оно што она ради видљивије и опипљивије, рад и радни односи, заштита на раду: -Посебно сам поносна на чињеницу да је код нас, у Јужнобанатском округу, на основу резултата свеобухватне координисане контроле рада на „црно“, утврђен најнижи проценат рада на „црно“. То говори колико наша инспекција рада добро обавља свој посао. И поред малог броја инспектора, ми остварујемо одличне резултате.

 С ПРАВОМ ПОНОСНА
  Као свој највећи ослонац и извор снаге за свој професионални живот и резултате, начелница Деанијела Лончар наводи своју породицу. Како она каже, породица је њена мирна лука која је свакоме потребна. На породицу је највише и поносна а има и зашто да буде: све три кћерке су одличне у школи али то није све… Права је реткост да једна мајка од троје деце има два ученика генерације и то исте школске године: најстарија у средњој а најмлађа у основној школи. – То што су усвојиле праве вредности, што су зреле и све што су постигле показује колико смо ми као родитељи урадили добар посао.

Сарадња са полицијом је одлична, оцењује начелница Лончар и за ПУ Панчево има само речи хвале. Како каже, иако и они имају проблем са мањком људи, они су професионалци и кад год постоји потреба за асистенцијом једних другима, то се лако организује и увек уроди плодом а посебно када се ради о организованим координисаним акцијама, којих је највише било почетком ове године.

– Сигурна сам да има овде и ствари које још треба дорадити, али морам рећи да сам задовољна ониме што сам постигла, наравно уз подршку свог тима, који чине људи посвећени послу, који не знају за радно време и који су увек спремни да прате темпо који нам  посао диктира – закључује начелница Јужнобанатског управног округа Данијела Лончар.

                                                                                                        И. Владан