РАЗНОВРСНИ ПРОГРАМИ... Мр Ђорђе Лукач

Разговор с поводом 

Мр Ђорђе Лукач, директор панчевачке филијале Националне службе за запошљавање

ОБРАЗОВАЊЕ ПРИЛАГОДИТИ ТРЖИШТУ РАДА

• Национална служба за запошљавање средином фебруара расписала је јавне позиве и конкурсе за реализацију мера активне политике запошљавања
• Ту су програми самозапошљавања, стручне праксе, јавних радова и преквалификација и обука незапослених лица

Национална служба за запошљавање расписала је 14. фебруара конкурсе и јавне позиве са циљем реализације мера активне политике запошљавања, предвиђене Акционим планом за 2018. годину који је усвојила републичка Влада. Слично претходним, и ове године за поменуте програме издвојено је 3,65 милијарди динара из буџета Републике Србије, као и додатних 550 милиона динара намењених за исте програме за особе са инвалидитетом.

Како за Старт 013 каже мр Ђорђе Лукач, директор панчевачке филијале Националне службе за запошљавање, која поред градa Панчевa покрива још четири општине Јужнобанатског управног округа, Ковин, Ковачицу, Опово и Алибунар, реализација ових програма је у току.

– Као и ранијих година, расписани су конкурси и јавни позиви и они ће, осим позива за јавне радове који истиче 2. априла и програма самозапошљавања, за који је крајњи рок 16. април, бити отворени до утрошка средстава. Сви програми су на сличном нивоу као и претходних година, мада имамо повећање што се тиче стручне праксе, где имамо већи број корисника, а делатности за које је стручна пракса расписана су ове године проширене судством. Као и сваке године, ова пракса ће трајати шест, девет или 12 месеци, зависно од стручне спреме, а практикани од наше службе могу очекивати средства у висини од 14, 16 и  18 хиљада динара – каже директор Лукач и појашњава да право на овакву праксу имају само активни тражиоци посла са евиденције Службе, који такође немају знања у струци за коју конкуришу, као и то да предузећа која желе практиканте морају у својој систематизацији радних места имати менторе за њих. Стручна пракса се завршава полагањем стручног испита, за шта средства обезбеђује НСЗ, а када је реч о структури послодаваца 30 посто може бити из јавног сектора, док остатак морају бити привредни субјекти и приватни предузетници.

САЈМОВИ
  И ове године панчевачка филијала НСЗ ће организовати сајмове запошљавања: први у Панчеву 18. априла од 11 до 13 часова испред Културног центра, на којем директор Лукач очекује наступ око 35 послодаваца, а други у Ковачици 25. априла.
 – Тренутно радимо на припреми ових сајмова и морам рећи да ту имамо одличну сарадњу са локалном самоуправом, надлежним секретаријатом и већником. Што се тиче резултата ових сајмова, запошљивост је од 35 до 50 посто, па мислим да то иде у добром правцу – закључује директор Лукач.

Поред овог програма, расписан је и позив за јавне радове којим је планирано упошљавање нешто више лица него прошле године, 89 ове године, од којих 40 спадају у теже запошљиву категорију особа са инвалидитетом. За јавне радове се могу пријавити јавна предузећа и установе, али и други, невладине организације, на пример, које ће са незапосленима, корисницима овог програма, потписати уговор о привременим и повременим пословима у трајању од четири месеца за који ће они бити плаћени 18 хиљада динара месечно.

– За програм самозапошљавања који незапосленим лицу омогућава да своју судбину узме у своје руке већ сада влада велико интересовање. Ове године наша филијала ће на овај начин, додељивањем средстава у висини од 180 хиљада динара покушати да погне 43 лица да се запосле, од којих ће њих троје бити особе са инвалидитетомр као и два незапослена припадника ромске популације. Како би предупредили било какве злоупотребе, од ове године ћемо увести праксу упознавања кандидата и обилазак на терену како би се упознали са њиховим плановима – објашњава наш саговорник и додаје да се за овај програм могу пријавити активни тражиоци посла који се налазе на евиденцији ове службе и који су прошли процену запошљивости, а и редовно јављање Служби је такође обавезан услов. Програм сличан самозапошљавању јесте и субвенционисање теже запошљивих лица којим је планирано ново запошљавање за 39 лица, од којих четири морају бити особе са инвалидитетом.

Како каже директор Лукач, и ове године се овај конкурс могу пријавити из оних области рада које се не налазе на списку делатности које се не субвенционишу, попут такси превоза, мењачница, пољопривреде и водопривреде, шумарства или трговине. Овај конкурс је отворен до утрошка средстава, а наш саговорник додаје да ће се и овде пазити да се средства територијално равномерно распоређују, као да се њима обухвате и рурални крајеви пошто је један од циљева свих ових мера и оживљавање села.

У плановима НСЗ преквалификација и едукација заузима значајно место тако да ће се ове године спровести и програм обуке на захтев послодавца за осам лица који се реализује на захтев послодавца, а њиме се ствара могућност запошљавања лица које је прошло такву обуку. За 33 незапослених, од којих ће 13 бити из категорије особа са инвалидитетом ове године биће омогућено да кроз програм обуке за тржиште рада побољшају своју запошљивост тиме што ће завршити обуку за поједина дефицитарна занимања, док ће 10 лица добити могућност да заврше специјалистичку обуку. За сада се још не зна које ће то обуке бити, напомиње директор Лукач, али додаје да су на тржишту рада, таква знања и вештине важне колико и саме дипломе. Поред ових обука, панчевачка НСЗ ће ове године за 15 незапослених лица без квалификација дати могућност да заврше основну школу и то у сарадњи са ОШ “Ђура Јакшић” из Панчева, а ту је и сличан програм стицања знања кроз рад у предузећу који се претходних година показао као веома успешан.

БРОЈКЕ
  Како каже први човек панчевачке филијале НСЗ, за последње три године број незапослених лица на евиденцији службе драстично је смањен, за преко три хиљаде и данас износи око 17 хиљада незапослених лица која траже посао. Он ипак додаје да овај број током године доста флуктуира и да се током првих месеци сваке године број назапослених повећава. Уз мере које реализује НСЗ, директор се нада и новим инвестицијама у граду и округу како би се овај број још смањио.

Како каже директор, управо готово половина незапослених са евиденције Службе чине управо лица без квалификација и то представља велики проблем. Али и то је само један део проблема, они други са те евиденције имају дипломе, али су то дипломе за занимања која су на данашњем тржишту рада суфицитарна. Као илустрацију за то наш саговорник наводи да ових дана у Панчеву има око 7100 незапослених, међу којима, између осталих, има пуно матураната гимназије, пољопривредних, машинских, хемијских и економских техничара,  продаваца, кувара, медицинских сестара, аутомеханичара, фризера…

– Све су то суфицитарна занимања, нема ту обућара, шивача, нема многих заната који се траже. Нама треба школа за ученике у привреди како би добили те занатлије који нам данас фале, попут заваривача, инсталатера грејања, грађевинског застакливача. То је био и закључак једног састанка који је организовала Привредна комора Јужног Баната којем су присуствовали директори јужнобанатских средњих школа као и представник Школске управе из Зрењанина. Исто тако, немамо ни електро и машинских инжењера, архитеката или професора математике од високо образованих и то је проблем који покушавамо решити иницирањем промене образовне политике – каже директор Лукач и на крају разговора додаје да је Служби коју води част да својим радом и реализацијом ових програма помаже незапосленим суграђанима да реше овај, можда највећи проблем данас – запослење.

И. Владан

 

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево