НА НАЈВИШЕМ НИВОУ... Вучић и Дјуков означавају почетак радова

Панчево

НИС почео изградњу постројења „Дубока прерада“

НОВА ПРЕКРЕТНИЦА У МОДЕРНИЗАЦИЈИ РАФИНЕРИЈЕ НАФТЕ ПАНЧЕВО

• У пројекат „Дубока прерада“ биће уложено више од 300 милиона евра, што је једна од највећих инвестиција у Србији у наредних неколико година • Свечаном отварању радова присуствовао и Александар Вучић

У Рафинерији нафте Панчево, 23. октобра,  свечано је обележен почетак изградње постројења за дубоку прераду са технологијом одложеног коксовања, кључне инвестиције друге фазе модернизације Рафинерије. Свечаном догађају присуствовали су Александар Вучић, председник Републике Србије, Игор Мировић, председник Покрајинске владе, Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије, Александар Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Србији, Александар Дјуков, председник Управног одбора „Гаспром њефта“, Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, чланови Владе Републике Србије, представници локалне самоуправе града Панчева и бројне званице.

У пројекат „Дубока прерада“ биће уложено више од 300 милиона евра, што је једна од највећих инвестиција у Србији у наредних неколико година. Завршетак радова на изградњи постројења планиран је за трећи квартал 2019. године и његовом изградњом прерађивачки комплекс НИС-а биће међу најмодернијим у Европи. Главни пројектант и компанија која управља изградњом је међународна компанија CB&I.

Пројектом „Дубока прерада“, НИС наставља тренд непрестане модернизације својих постројења и радних процеса како би тржишту обезбедио понуду најквалитетнијих горива. Нова постројења омогућиће оптимално искоришћење капацитета Рафинерије нафте у Панчеву и повећање ефикасности прераде до 99,2 одсто са садашњих 86 процената. То ће значити повећану производњу висококвалитетног бензина и дизела, као и почетак производње кокса, производа који је до сада увожен у нашу земљу. Тиме ће НИС уједно наставити да унапређује енергетску стабилност Републике Србије.

Реализацијом овог пројекта НИС такође наставља са улагањима у унапређење заштите животне средине јер ће се почетком рада „Дубоке прераде“ стећи услови за престанак производње мазута са високим садржајем сумпора. То ће уједно омогућити да Србија испуни своје међународне обавезе у смислу ограничавања коришћења горива која имају висок садржај сумпора.

Поводом свечаног догађаја у Рафинерији нафте Панчево, Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а је изјавио:

„Реализација пројекта Дубока прерада са технологијом одложеног коксовања нова је прекретница у развоју НИС-а и значајан корак у даљој модернизацији Рафинерије нафте у Панчеву. Овај пројекат значајан је и за цео нафтни сектор у Србији. Развој прерађивачких капацитета и имплементација модерних технологија осигураће да НИС остане лидер на веома захтевном и конкурентном регионалном тржишту нафтних деривата. Уверен сам да ћемо, захваљујући успешној сарадњи два кључна акционара, ‘Гаспром њефта’ и Владе Републике Србије, наставити са развојем НИС-а и бити пример другима како по ефикасности пословања, тако и по уважавању принципа одрживог развоја“.

Захваљујући се „Гаспромњефту на „огромном труду и енергији, јер већ три године заједнички раде са српским делом у НИС-у да се направи план и крене у процес дубоке прераде“, председник Републике Александар Вучић је рекао да се много година причало који је најбољи метод, коју технологију да применимо, и ево нас данас на градилишту где за две године очекујемо изванредне резултате дубоке прераде.

– У будућности наш посао је да повећамо производњу дизела, да дубоку прераду доведемо до нивоа више од 99 одсто, да имамо кокса, да ту тешку фракцију – мазут – сведемо на минимум, и да покушамо да кажемо да припадамо једној од најмодернијих земаља у производњи нафте, макар у овом делу Европе, а рекао бих да ћемо и даље од тога моћи да кажемо. Желим истовремено грађанима Србије да кажем да НИС највише доприноси и највише новца оставља у буџету Републике Србије – истакао је Вучић.