У СУСРЕТ ЖЕЉАМА КОРИСНИКА... Радован Марковић

Бела Црква

Радован Марковић, директор Народне библиотеке у Белој Цркви

НИСМО САМО ЧУВАРИ КЊИГА, ЗНА СЕ ТО!

• Народна библиотека има око 46.000 библиотечких јединица, од тога око 5.000 књига је из легата познатог редитеља Јована-Батице Путника
• Веома добра сарадња са локалним органима власти
• Библиотека као стециште културних дешавања у општини  и те како зна како да брине о својим корисницима
• Да ли сте читали Читаницу?
ЈУЧЕ

Године 1865. новосадска Даница, у броју 33, који је изашао из штампе 30 новембра,  објавила је вест о отварању Србске читаонице у Белој Цркви. Читаоница је почела са радом 22. новембра, а налазила се у хотелу Мичин. Претпоставља се да је делатност ове читаонице била од стране надлежних власти забрањена, јер не постоје никакви подаци о њеном даљем раду.

Двадесет и пет година касније, захваљујући тројици интелектуалаца: Михајлу Ристићу, Ђоки Поповићу и Аћиму Васићу, 14. септембра 1890. године одржана је Оснивачка скупштина Српског читаоничког друштва које ће касније прерасти у Српску читаоницу. Све ово збило се у гостионици Златни голуб, у присуству 73 члана. За председника је изабран Михајло Ристић, а за перовођу Ђока Поповић. Читаоничка правила одобрена су 15. октобра 1890. године у Будимпешти.

Често је прекидан рад Српске читаонице, да би крајем 1918. год. њен рад био настављен у просторијама, у Главној улици. Читаоницу је  1933. и 1939. год. помогло Градско поглаварство, набавком великог броја књига.

У периоду окупације (1941 – 1944), прекинут је рад читаонице. Књиге, часописи и новине некада богате библиотеке биле су бачене на гомиле без надзора и реда у помоћне просторије ове зграде.

Октобра месеца 1944. год. Градска читаоница поново наставља свој рад. Привремено је била смештена у приватној кући, на углу Главне и Пролетерске улице, а касније до Хемболдове апотеке, где се и сада налази, под новим именом Народна књижница и читаоница, а данас Народна библиотека, у чијем саставу се налази и музејска јединица.

ДАНАС

    О Народној библиотеци, у Белој Цркви разговарамо са њеним директором Радованом Марковићем, коме захваљујемо на изузетно брзом реаговању на наш позив, као и на изузетно конструктивном разговору.

-Народна библиотека у Белој Цркви налази се у систему COBISS  ( кооперативни онлајн систем и сервиси), који представља систем узајамне каталогизације у којем раде многе библиотеке у нашој земљи и окружењу – каже на почетку нашег разговора директор Марковић, додајући да се  у изложбеном простору библиотеке одржавају  књижевне вечери, изложбе, промоције, предавања, трибине…

ЗА СВАКОГ ПО НЕШТО… читаоница – у понуди 46.000 библиотечких јединица

-Једна од делатности Народне библиотеке је и издавање публикација. Библиотека има  своје гласило – Читаницу, у којој се сваке године, поводом Дана библиотеке (22. новембар) објављује шта је урађено и шта се дешавало у претходном периоду у Народној библиотеци и Музеју. Године 2017. изашао је десети – јубиларни број. У оквиру библиотеке постоји Читалачки клуб. Читалачки клуб чине професори књижевности и заљубљеници у читање и књиге. На својим сесијама чланови Читалачког клуба разговарају на задате теме. Тако библиотека и на овај начин популаризује књигу и читање – напомиње наш саговорник, одговарајући на наше питање о активностима које се одвијају у библиотеци, а које нису строго повезане са примарном библиотечком делатношћу.

А када је у реч о броју библиотечких јединица и начину на који се тај фонд попуњава, директор Марковић каже:

– Народна библиотека има око 46.000 библиотечких јединица, од тога око 5.000 књига је из легата познатог редитеља Јована-Батице Путника. Набавка књига и осталих публикација реализује се сопственим средствима из буџета СО Бела Црква, који је и оснивач Народне библиотеке у Белој Цркви, затим, откупом Министарства културе и информисања и Покрајинског секретаријата за културу, информисање и верска питања, као и поклонима од дародаваца. Тако је пре месец и по дана добијено на поклон 300 публикација од Библиотеке Матице српске из Новог Сада.

 (Опширније у штампаном издању Старта 013)

С. Батало

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“

суфинансира Општина Бела Црква