СРЕЋНО У ПАРИЗУ... победници Српске хемијске олимпијаде 2019. године

Образовање

НИС уручио награде победницима Српске хемијске олимпијаде у 2019. години

ЗЛАТНА СТАТУА МИХАИЛУ МИЛОШЕВИЋУ

• Компанија НИС уручила је награде победницима Српске хемијске олимпијаде у 2019. години и најбољим ученицима који ће представљати Србију на Међународној хемијској олимпијади у Паризу

 

Свечаност је организована на Хемијском факултету у Београду уз присуство представника Хемијског факултета Универзитета у Београду, Српског хемијског друштва и компаније НИС.

Михаилу Милошевићу из београдске Математичке гимназије уручена је златна статуа, Игору Топаловићу из Ужичке гимназије сребрна, а Михаилу Мирковићу из Прве београдске гимназије, Александри Љубеновић из лесковачке Гимназије и Филипу Колџићу из београдске Математичке гимназије уручене су бронзане статуе.

Присутнима се обратио Вадим Смирнов, заменик генералног директора и директор Функције за односе са државним органима и корпоративне комуникације, нагласивши да НИС већ 6 година подржава Српску хемијску олимпијаду и одлазак најбољих ученика на међународно такмичење из хемије. Истакао је велике успехе које постижу српски ученици на међународним такмичењима и задовољство што компанија НИС има могућност да допринесе њиховом школовању и значајним успесима које редовно постижу.

Председница Српског хемијског друштва Весна Мишковић Станковић говорила је о бројним активностима Српског хемијског друштва, основаног 1897. године, које је и 9. најстарије друштво у Европи.

Професор Душан Сладић, председник Комисије за организацију Српске хемијске олимпијаде и ментор екипе хемичара, нагласио је важност концепције Српске хемијске олимпијаде, која је организована по моделу Међународне и подразумева исти тип задатака, што умногоме олакшава избор такмичара, као и њихову припрему за међународни ниво олимпијаде.

Љубодраг Вујисић, продекан за науку Хемијског факултета, такође се обратио присутнима, поручивши младим хемичарима да је част Хемијског факултета да угости младе талентоване хемичаре и да су врата овог факултета, као и сва литература, за њих увек отворена и доступна, захваљујући труду који улажу и њиховим великим успесима.

Србија на међународним хемијским олимпијадама учествује од 2012. године, а за 7 година наши ученици су освојили укупно 23 медаље.

Екипу Србије на такмичењима из хемије НИС подржава од 2014. године.