СВОЈИМ ПРИМЕРОМ... Драган Живковић

Наш саговорник

Драган Живковић, директор ЈП „Младост“ Опово

НИЈЕ БИЛО ЛАКО, АЛИ УСПЕЛИ СМО

• Најзначајнији подухват био је сервисирање постројења за прераду воде
• Са 24 запослена радника ЈП „Младост“ брине о води, одржавању путева, зелених површина, аутобуске станице, пијаце…

 

Када је у новембру 2015. године, одлуком Скупштине општине Опово, именован за директора Јавног предузећа „Младост“ Опово, Драгана Живковића, мастер менаџера, родом из Нове Вароши, није дочекала сјајна ситуација.  Дугови од преко осам милиона динара, запуштено постројење за прераду воде, где су од постојећих четири изворишта сирове воде радила само два, техничка оспособљеност готово никаква, механизација већином у неисправном стању, а алат и опрема сведени на минимум. Четири године касније оповачко комунално предузеће је постало солвентна фирма, која поред својих основних делатности, спроводи и реализује бројне пројекте на уређењу општинске инфраструктуре.

„Морам да признам да у старту нисам био велики оптимиста, али добром организацијом и планирањем, међусобним поверењем између запослених, дисциплином и пожртвовањем, много тога је могуће. Нисмо ништа променили преко ноћи, радило се парцијално, корак по корак, напредовали смо сваког месеца, тако да сада можемо рећи да радимо ефикасно и послујемо позитивно. Наравно, још пуно тога морамо побољшати и на томе непрестано радимо. Оно што морам посебно да истакнем јесте чињеница да све ово не би било могуће без огромне подршке локалне самоуправе и председника општине др Зорана Тасића, који је препознао улогу овог предузећа и његових делатности које су од виталног значаја за грађане Општине Опово“, истиче директор „Младости“ Драган Живковић.

УВЕК НА ТЕРЕНУ… директор у обиласку радова у Опову

Због специфичности, односно величине општине, ЈП „Младост“,  са само 24 стално запослена радника, има широк дијапазон делатности: прерада и дистрибуција воде за пиће, одржавање водовода и канализације, зимска служба и одржавање локалних саобраћајница, аутобуска станица, зелена пијаца и одржавање зелених површина.

Током претходних четири године оспособљена је стара и извршена набавке нове радне механизације, основне опреме и алата, као и константно едуковање и упознавање радника са новим технологијама. Фабрика воде која је била пред колапсом сада је потпуно у функцији, континуирано се спроводе радови на замени старих водоводних цеви, а предузеће реализује низ пројеката на уређењу грађевинске инфраструктуре, као што су дечија игралишта, парковске стазе, паркинг и плато простори.

„Ако бих морао да издвојим најзначајнији подухват током година од када водим предузеће то би свакако било сервисирање постројења за прераду воде. У питању је модерна фабрика воде, која је изграђена пре петнаестак година донацијом аустријске Амбасаде са извориштима сирове воде, која су једна од најквалитетнијих у Војводини. Међутим, током времена постројење је запуштено, нису рађени редовни и прописани сервиси, пола бунара није радило, а цео систем је био пред колапсом. Само ми знамо колико смо напора учинили како би све то вратили у ред, што није било нимало лако али ни јефтино“, напониње Живковић.

На питање да ли себе сматра строгим директором који заводи гвоздену дисциплину, Живковић  одговара малом компарцијом:

„Имам врло непосредан однос са запосленима, али када је у питању посао не занимају ме имена и оправдања. Наш посао је специфичан и ради се 24 сата и свих седам дана у недељи. Често имамо ванредне ситуације – хаварија на водоводној цеви, снежни наноси или нека друга елемнтарна непогода. Много пута сам због ванредних ситуацију у пола ноћи долазио из Батајнице, где живим, или остајао на послу и спавао у фотељи канцеларије. Моји радници су искусни и навикнути на овакву професију и без обзира на то да ли им је истекло радно време или су кући, ако је ванредна ситуација сви се одазову. Ја то поштујем и ценим и увек наградим. Али ако ја својим примером не покажем да сам ту са њима, не могу да очекујем и да они буду такви“, поручује директор оповачког комуналног предузећа Драган Живковић.

И. Б.

Пројекат „Општина Опово некад и сад – оно што се не заборавља“ суфинансира Општина Опово.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.