ДОЛОВАЧКИ БРЕНД... оне су те које промовишу српску културу, традицију, обичаје...

Удружења жена јужног Баната

Удружење жена „Доловке“ из Долова

ЊИХ  ТРИДЕСЕТ И ПЕТ, СРПСКА ТРАДИЦИЈА, АЛИ И…

• „Доловачка штрудлијада“, иза које стоји ово удружење, у друштву је 10 најбољих фестивала хране у Србији
• Промоција знања, вештина, традиције, културе, сеоског туризма, старих јела и пецива, то је оно по чему се препознајемо – каже Драгана Марић, председница „Доловки“

 

У акцији представљања удружења жена јужног Баната, ево нас су Долову, у разговору са Драганом Марић, председницом Удружења жена „Доловке“, једним од најстаријих, најбројнијих и најуспешнијих удружења, не само у оквирима јужног Баната. Ми питамо, она одговара.

    • Можете ли нам рећи нешто најосновније о удружењу, од када постоји, колико чланица има, чиме се бави, шта је циљ овог удружења?

-Удружење жена у Долову основано је још давне 1977. године, а од 2010. оно је регистровано и наступа под новим именом Удружење жена „Доловке“. Са новим модерним приступом деловања постало је једно од најјачих удружења жена у Граду Панчеву, а и шире. Са 35 чланица бавимо се очувањем српске традиције, организовањем културно-забавних садржаја и манифестација, едукацијом и навикавањем жена друштвено корисном и хуманитарном раду. Сходно томе Удружење има много програма и активности не само у Долову, већ по целој Србији, где презентује свој стваралачки рад и свој потенцијал. Сама чињеница да Удружење постоји тако дуго је реткост у нашем окружењу, као и број чланица.

ПРВА МЕЂУ ЈЕДНАКИМА… Драгана Марић, председница „Доловки“

Један од циљева  “Доловки“ је популаризација старих јела и колача, а посебно штрудле, као локалног специјалитета. Удружење преко целе године промовише манифестацију “Доловачка штрудлијада“, која је бренд овог краја, на разним догађајима, сајмовима и манифестацијама широм целе Србије. Поред тога посећујемо и све етно базаре, сајмове и базаре хране, где смо освајале и многобројне награде у категорији старих јела и пецива и презентовале и традиционални ручни рад који негујемо.

 За Ваше удружење везује се сада већ традиционална „Штрудлијада“, по којој су Долово и Доловке постале познате. Да ли ће је и ове године бити и шта можемо очекивати од ове манифестације ове године?

-Манифестација «Доловачка штрудлијада» је најстарија и  једина брендирана манифестација на територији Града Панчева, која се ове године одржава по 20. пут. Панчево је постало препознатљиво по нашој «Штрудлијади» због чега је она пре пар година проглашена за једну од  десет најбољих традиционалних манифестација у Србији, док је од Привредне коморе Србије  номинована у прве три такве манифестације, а у Панчеву је од ТОП-а проглашена за водећу гастро-туристичку манифестацију.

На «Штрудлијади» је посебно наглашен мултикултурализам, јер учествују све нације које тренутно живе на територији Војводине и Србије, чиме унапређујемо националну толеранцију у руралној средини. Промоцијом знања и вештина у очувању традиције и културе на нашој манифестацији, разменом искустава свако удружење  као и наше уједно промовише и своје место. Кроз пласман својих производа и домаће радиности имамо могућност да промовишемо Долово и да јачамо сеоски туризам. Добром рекламом наше манифестације, успеле смо да будемо уврштене у туристички водич Града Панчева и Војводине као једна од манифестација коју треба посетити и што је допринело  да манифестација буде посећена бројним гостима из целе Србије.

   • Колико ваше удружење учествује у другим, сличним манифестацијама? Да ли је Удружење жена „Доловке“ за своје активности до сада добило неке награде и признања, и које су то награде које вам највише значе?

-Када су у питању посете сајмовима, предходне  године су биле веома динамичне и успешне. Наше чланице посетиле су по неколико пута Светосавски сабор у Сава центру, а учествовале смо на Сајму хране и пића у Београду и Новом Саду, Сајму пољопривреде у Новом Саду, као и на сајмовима предузетништва у Панчеву, Краљеву и Новој Пазови, али и Сајму туризма у Новом Саду, Сајму женског стваралаштва у Суботици, Данима националне кухиње у Панчеву и многим другим. И ако је распоред догађаја био веома густ, жене су својом добром организацијом успеле да координишу своје наступе, тако да су “Доловке“ посетиле и бројне догађаје: као што су Етно базари у Пландишту, Сомбору, Кладурову, Ковачици, Зајечару, Зрењанину,  Банатском Карловцу, Делиблату, Глогоњу, Јабуци, Омољици, Добрици, Банатском Брестовцу, Банатском Новом Селу, Старчеву, Омољици, Будисави, Kaчареву, Иванову, Варварину и манифестације у Панчеву, „Танцуј-танцуј“ и Жеталачке дане у Војловици, Дане овчара, Коњичке трке, Иванско цвеће и Винаријаде у Долову, Сланинијадe у Качареву, Откосе на Рајцу, Новогодишње базаре, Ускршње базаре у Панчеву, Ноћи музеја и друге.

ЗНАЧИ ТО… Зоран Ђорђевић, министар у Влади Србије није пропустио прилику да посети „Доловке“, којима је том приликом поклонио лаптоп

За сва залагања и труд  током претходног периода  добили смо захвалнице од Привредне Коморе Панчева, као и  сертификат  за рад са Црвеним крстом у активностима у борби против насиља над женама. Такође смо добиле дипломе од часописа „Завичај“, у организацији Града Панчева за промоцију Удружења, штрудле и  веза, а ту су и специјална награда Града Панчева и Туристичке организације Панчева „Чувари традиције“,   многобројне награде на Сајмовима хране и пића. као и сертификати на Етно сајму хране и пића у Београду.

 Колико у реализацији ваших активности имате подршку локалних власти, почев од Месне заједнице до Града Панчева, као и какву сарадњу сте остварили са другим сличним, удружењима у Панчеву али и шире?

-Удружење жена “Доловке“ може да се похвали добром сарадњом са Покрајинским  секретаријатом за привреду, запошљавање и равноправност полова, Секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Градском управом Панчева, Туристичком организацијом Панчева, Привредном комором Панчева и Србије, Институтом Тамиш, Заводом за јавно здравље Панчево, МЗ Долова, Домом културе Долова, јавно-комуналним предузећима у граду, као и бројним медијима. Ветроелектране Балкана и НИС, као и  спонзори из села, својим донацијама су у великој мери помогла удружењу у раду. Посебну захвалност удружење дугује Градској управи града Панчева, Туристичкој организацији Панчева, Секретаријату за пољопривреду, село и рурални развој као и градоначелнику  Панчева и свим љубитељима „Доловачке штрудлијаде“ на финансијској помоћи и подршци за многе акције које смо покренуле.

И на крају, после добијеног жига пре девет година  за брендирање манифестације и штрудле од Завода за заштиту интелектуалне својине у Београду, после добијеног сертификата од Института „Тамиш“, за сарадњу на пољу органске хране, можемо се похвалити да је лист Блиц уврстио  манифестацију „Доловачка штрудлијада“ међу 10 најбољих фестивала хране  у Србији.

И. Владан

Пројекат „Удружења жена јужног Баната – трагови који остају“ суфинансира Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, који је доделио средства.