САМО РЕЧИ ХВАЛЕ... Зоран Коцић Коле и два бисера: Сања и Јелена

Панчево

Зоран Коцић, председник Атлетског клуба „Тамиш“

АТЛЕТСКИ БИСЕРИ СРБИЈЕ, ПА JOШ И ТАМИШКИ!

• Прошла сезона је за АК „Тамиш“ била најуспешнија до данас
• Клуб је успоставио успешну сарадњу са градском влашћу у решавању проблема спортске инфраструктуре у Панчеву, као и развоја и промоције атлетике као „краљице спортова“

Иза Атлетског клуба „Тамиш“ је најуспешнија сезона у његовој деветогодишњој историји, сезона у којој је овај клуб успео да по успешности, односно броју освојених медаља у категорији такмичара до 14 година, буде у самом врху у Србији, на трећем месту и са резултатима бољим од појединих великих српских атлетских клубова са дугом традицијом. Освојити 13 медаља на државним и девет на покрајинским првенствима, и то у оштрој конкуранцији клубова који су бренд у Србији и региону и који имају озбиљне буџете, велики је успех, сматра председник АК „Тамиш“ Зоран Коцић.

  • Пет такмичара нашег клуба је освојило медаљу на државним, а њих четири на покрајинским такмичењима, у категоријама до 14, 16 и 18 година. Поред тога, данас АК „Тамиш“ има и три категорисане атлетичарке, Јелену Васиљевић, Сању Марић и Сашку Раданов, што практично значи да су њихови резултати међународно признати. И оне, као и сви такмичари нашег клуба воле атлетику, воле да се такмиче, раде и труде се – каже први човек АК „Тамиш“ и додаје да се доста очекује од ове дворанске сезоне која почиње средином децембра. Тако се од Јелене Васиљевић на овим такмичењима, а посебно на државном дворанском првенству и првенству Балкана, где ће бити велика конкуренција, очекује да појури олимпијску норму и постане члан репрезентације. За Сању Марић наш саговорник каже да је она проглашена за атлетски бисер Србије, пошто има најбрже резултате у својој категорији, али и међу старијим такмичарима па није чудо да је позвана на припреме са репрезентацијом пошто већ, због година, не може бити њен члан.
ПОБЕДНИЧКИ МЕНТАЛИТЕТ… успомена са атлетског кампа 2014. године на Дивчибарима
  • Сања има најбоље време на 300, 600 и 800 метара у својој категорији, што је резултат који до сада није забележен код нас. Поред њих, имамо и шампионе Србије на 1000 метара: Сашку Раданов и Алексу Нертицу, а ту су и Ања Марић и Милица Кнежевић, друга и трећа у троскоку у Србији као и Стефан Марић, шампион државе на 800 метара и Данило Лазић, вицешампион Србије у бацању кугле – набраја тренер Коле најбоље такмичаре свог клуба који иначе данас има око 30 чланова.

Поред успешне сезоне, за АК „Тамиш“ је ова година обележена и све бољом сарадњом са локалном самоуправом. Како нам каже наш саговорник, он се као грађанин обратио градском властима са предлозима како побољшати развој атлетике у Панчеву и спорта уопште и са друге стране је наишао на разумевање и људе који су се потрудили да му у томе помогну. Тако је, после разговора са градском менаџерском Мајом Витман, АК „Тамиш“ добио гимнастички разбој и гимнастичко вратило, без чега нема ни озбиљнијих тренинга и припрема за атлетска такмичења. Ове справе су постављене на зеленој површини у Скадарској улици на Кудељарском насипу, поред дечијег игралишта око чега је помогао и Данило Бјелица, директор ЈКП „Зеленило“ које и управља овом зеленом површином.

ЈЕЛЕНА И САЊА
  У току разговора са Зораном Коцићем, друштво нам су правиле и две атлетичарке АК „Тамиш“, Јелена Васиљевић и Сања Марић, за које је њихов тренер имао само речи хвале. Јелена нам је рекла да се атлетиком бави скоро четири година и да је за то време је успела да освоји 14 медаља са државних првенстава, чиме је постала најтрофејнији такмичар овог клуба. Исто толико времена атлетику тренира и Сања Марић, ученица ОШ „Свети Сава“, која нам је рекла да ју је тада мајка уписала на атлетику пошто је увек била веома брза. Као свој највећи успех она наводи златну медаљу са државног првенства 2017. године, али и то да се редовно такмичи са старијима од себе и опет успева да буде међу најбољима.
  • Поред тога, на мој предлог смо добили и јаму за троскок, која је урађена у складу са свим конструкцијским захтевима и стандардима а што ће много помоћи нашим атлетичарима који се баве овом дисциплином тако да више нећемо морати импровизовати на тренинзима нити ићи за Београд како би тренирали онако како је потребно. Захвалан сам свима у градској власти на овоме а посебно због тога што је ово најбољи пример како људи које смо ми изабрали раде за наше интересе и потребе, а чиме ћемо и нешто оставити генерацијама које долазе – каже Зоран Коцић из АК „Тамиш“. Он напомиње да је у договору са градском менаџерком Мајом Витман, у календар градских манифестација увршћена и градска улична трка која ће се, по први пут одржати средином марта на централним градским улицама. Он напомиње да је Панчево једини регионални центар који до сада није имао овакву трку која ће, од следеће године. бити централна спортска градска манифестација на отвореном иза које ће организацијски стајати Град Панчево у сарадњи са АК „Тамиш“. Ова манифестација ће привући много спортиста, а међу њима и много старијих атлетичара који никада нису били у Панчеву што је доказ да ће ова манифестација бити најбоља промоција атлетике и спорта у Панчеву.

  • АК „Тамиш“ је добио и организацију једне од највећих атлетских манифестација, Првенства Војводине у кросу за све узрасте, које ће се одржати почетком априла у Народној башти, а на којој очекујемо долазак преко 200 атлетичара из 30 клубова што ће свакако бити најбоља промоција нашег града. Наравно, имамо ми још планова за развој атлетике у граду у сигуран сам да ћемо сада, уз подршку градске власти, многе од њих и реализовати. Оно што мене очекује јесу промотивне манифестације по панчевачким школама како бих промовисао атлетику. Оно што је важно јесте да треба радити, да треба остварити своје добре идеје како би побољшали услове за бављење спортом у граду, а посебно по питању спортске инфраструктуре, јер смо ми и даље град који нема атлетски стадион – закључује Зоран Коцић, председник и тренер АК „Тамиш“ из Панчева.

И. Владан