КРЕАТИВНИМ ПРИСТУПОМ ДО РЕЗУЛТАТА... директор мр Милорад Илић

ОБРАЗОВАЊЕ

 Парк примењених знања и вештина у Машинској школи Панчево

НИЈЕ ЧУДО ШТО СЕ ЧУДА ДЕШАВАЈУ

• У Машинској школи Панчево отворен је Парк примењених знања и вештина “Спартакус” а поводом 71. годишњице рада ове образоовне установе • Парк представља разултате рада на бројним пројектима по којима је ова школа позната у Србији • Првом јавном часу у парку присуствовали бројни гости

У склопу обележавања 71. годишњице рада Машинске школе Панчево, 10. новембра је свeчано, и уз присуство многобројних гостију, отворен  Парк примењених знања и вештина “Спартакус”, јединствена образовно-креативна целина, коју чине бројни успешни пројекти ученика и професора ове школе отворена са идејом да постане јавна учионица отворена, како за ученике и професоре ове школе, тако и за ученике из целе Србије и све грађане. Парк примењених знања и вештина је својеврсни полигон који обухвата све експонате који су настали као резултат рада ученика и професора ове школе на пројектима по којима је она позната у целој Србији. Кроз рад на тим реалним, практичним инжењерским пројектима и кроз њихово осмишљавање коришћена су знања из програмирања компјутерски управљаним  машина, пројектовања на рачунарима као и 3Д штампања, по чему је Машинска школа Панчево у самом врху у Србији.

ПРЕСЕЦАЊЕ ВРПЦЕ… градоначелник Павлов и директор Илић

Отварању Парка претходио је програм који је водила професорка Анита Шаманц, а осмишљен тако да се бројни гости из локалне самоуправе, надлежног министарства и секретаријата. локалне заједнице, привреде, јавно-комуналних предузећа и других школа упознају са разултатима и успесима које је Машинска школа Панчево остварила у претходном периоду.

Госте је прво поздравио директор Машинске школе мр Милорад Илић, који се осврнуо на историју школе, али и на резултате по којима је она заслужила репутацију једне од најбољих школа у својој области. Како је он тада рекао, када се  у једној школи професори и ученици окупе у пројектне тимове, када се десе Спартакуси, Ветогенератор, Бициклофон, када се развије концепт учења на реалним пројектима, изнедри сопствени модел дуалног образовања а у образовни процес уведе нова технологија, када школа постане партнер највеће компаније у земљи и понесе њене бренд симболе, када ученици школе отворе сопствене компаније и запосле и своје професоре, када се пројектује заједно са пројектним тимом из земље излазећег сунца, када се успостави образовна вертикала и ученици преведу на виши ниво учења.

НАГРАДЕ
  А како је отварање Парка  део прославе Дана школе, поводом свог празника ова образовна установа уручила је и награде и то професору Синиши Радмановићу награду професора године за његов рад у школи као и победници шаховског турнира уприличеног поводом Дана школе ученици С22 одељења Марији Хаџић, као и одељењу М43 за освојено прво место у турниру у кошарци.

– Онда у таквој средини није чудо што се чуда дешавају…Тада концентрација високог степена знања и вештина, креативности и иновативности једноставно мора да пређе на нови ниво… Данас је то наш Парк, који је настао са идејом  за систематизовањем и обједињавањем реализованих пројеката Школе и напредних развојних технологија које су школи својствене,  у јединствену креативну образовну целину. Кроз рад на овим пројектима развили смо посебан концепт учења, учење на реалним инжењерским  задацима, што је допринело дефинисању сопственог модела дуалног образовања – пројектног образовања. Овај парк инжењерских творевина је делом материјалан, делом виртуелан, делом у дворишту, делом унутра, делом објектан, делом апстрактан, делом сталан, делом променљив, али са једном жељом да постане јавна учионица,  отворена за ученике, наставнике и грађане целе наше земље и шире, поштоваоце науке, технике, иновација, креативности и предузетништва – рекао је директор Машинске школе и додао да се овај Парк придружује фамилији постојећих научних паркова Србије и то као јединствен пример достигнућа једне средње стручне школе док Град Панчево на својој туристичкој мапи добија још једну атрактивну дестинацију. Поред тога, и ученици и наставници школе су добили изванредан мотив за даљи креативни развој.  Ученици основних школа Панчева и окружења овим Парком добијају пример атрактивне  образовне средине за наставак школовања, док ће ученицима и наставницима средњих школа Панчева и окружења, али и Војводине и Србије, он послужити као пример добре праксе,  јединствен пример креативног приступа у образовању и пример развоја предузетничког духа док предузетницима и привредницима града „Парк“ скреће пажњу као полигон могућих производа  за њихове производне линије и  представља позив на сарадњу, оценио је директор Машинске школе Панчево и аутор пројекта Парка примењивих знања и вештина „Спартакус“.

ПРВИ ЈАВНИ ЧАС… градоначелник са ученицима

Присутне госте поздравио је и градоначелник Панчева Саша Павлов, који је честитао Дан школе ученицима и професорима напоменувши да му је част да је гост ове школе поводом отварања Парка који, по његовим речима, представља најбољи спој знања и креативности: – Ово је резултат рада и посвећености просветних радника, знања и упорности ученика што ствара једну посебну образовну вредност. Град Панчево то препознаје, Град Панчево то усмерава, Град Панчево то подржава и то кроз реализацију свог Акционог плана запошљавања како би се, опремањем кабинета, подигла конкурентност школа и кроз програме стручне праксе којим ученици и студенти добијају прилику да стекну своја прва радна искуства – рекао је градоначелник и овакав рад и резултате ученика ове школе оценио као нешто чему треба стремити а то је активирање младих и њихово учествовање у стварању Панчева градом каквим они желе да буде.

У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја присутнима се обратио Радован Живковић, који је изразио задовољство оним што је видео а то су, по његовим речима резултати школе који су реткост у Србији: – Идеал стручног образовања којем цео свет тежи а то је спој теорије и праксе, образовне установе и локалне самоуправе и привреде, то је оно што је Машинска школа успела да оствари – нагласио је он. У наставку програма прочитано је и писмо покрајинског секретара за просвету Михаља Њилаша упућено Школи поводом прославе Дана школе, у којем је секретар похвалио резултате остварене у овој образовној установи које је оценио као најбољи пример имплементације дуалног образовања кроз реализацију пројеката а применом најновојих технологија.

Професорка Машинске школа Драгана Васовић је, уз техничку подршку професора Светислава Секулића, присутне повела у виртуелну шетњу кроз парк током које су се они могли упознати са свим пројектима који су реализовали ученици и професори ове школе почев од справа за вежбање Спартакус и ветрогенератора до 3д штампача и бициклофона. Она је подсетила на пут реализације сваког од ових пројеката, од идеје до саме њихове израде посебно се захваливши свима који су ове пројекте подржали. Са најновојим пројектом израде 3Д штампача великих димензија, који је јединствен у Србији, госте је упознао професор Владимир Божичковић. Он је напоменуо да се овај 3Д штампач пројектује у сарадњи са студентима Кисаразу колеџа из Јапана, објаснио је начин на који се ова сарадња одвија на интернету и овом приликом најавио посету јапанских студената који ће Машинску школу у Панчеву посетити током следеће године када ће се и овај пројекат привести крају.

71. рођендан Машинске школе „Панчево“… бројни гости

Парк примењених знања и вештина је званично, пресецањем врпце, отворио градоначелник Панчева Саша Павлов после чега је у друштву других гостију присуствовао и првом јавном часу одржаном у овом парку. Час су, уз помоћ својих ученика одржали професор физичког васпитања Небојша Влатковић који је показао на који начин се Спартакуси користе за вежбање док је професор Владимир Попов објаснио принципе механике на којима се базира рад ових справа за вежбање.

И. Владан