Данас су…

ЦВЕТИ

  • „Благословен који долази у име Господње. Осана Сину Давидовом“

Многа чудеса, која су везана за Господа нашег Исуса Христа, уверила су народ да је баш Он тај који је дошао да спасе свет.

Недељу дан пре Васкрса, кренуо је Исус из села Витиније и стиже до села Витфага, надомак Јерусалима. Тада рече двојици својих ученика: „Идите у село које је пред вама и одмах ћете наћи маграрицу привезану за магарца с њом. Одрешите је и доведите. Ако вас неко нешто пита, реците да требају Господу!“ И тако и би. Ученици му доведоше магарицу и Он на њој стиже у Јерусалим,

Приликом његовог уласка у Јерусалим, дочекала Га је огромна већина народа  која је клицала и, у знак поздрава, са одушевљењем махала. Пут пред Њим био је посут цвећем. Долазак Његов  са нестрпљењем су очекивала деца и када Га угледаше почеше клицати: „Благословен који долази у име Господње. Осана Сину Давидовом“.

Међутим, беше ту и оних који осетише завист и уплашише се овог Сина Божјег и пожелеше да га убију. Сковаше заверу и свештеници јеврејски и чекаше погодан тренутак за то.

Ушавши у град Јерусалим, излечи све хроме, болесне, убоге и слепе.

Тај дан када Христос уже у Јерусалим назива се Цвети и празнује се у недељу пре Васкрса.

За њега је везан обичај да свештеник освећује врбове гранчице, које народ односи својим кућама и ставља их поред славске иконе.

(Према: Славе и празнични обичаји, ПЦО Линц, 2001)