А У ЦРЕПАЈИ... директорка са пријатељицама из Удружења жена „Видовдан“

Ковачица

Драгана Латовљев, в. д. директора Туристичке организације општине Ковачица

НАША ПРЕПОЗНАТЉИВА МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТ

• У првих шест месеци ове године број ноћења удвостручен у односу на исти период прошле године
• До краја септембра биће завршен пројекат изградње и опремања инфо центра и сувенирнице

Драгану Латовљев, в. д. директора Туристичке организације општине Ковачица, питали смо шта је то у туристичкој понуди ове јужнобанатске општине, осим Галерије наиве и галерија око ње и Спомен дома „Михајло Пупин“?

-У Ковачици већ десет година је грађанима је на услузи, па и оних најпробирљивијих,  једно од најмодернијих туристичких насеља у Србији. То је „Relax“. Поред великог отвореног базена, који је у функцији лети, под истим кровом ту су и затворени базени за одрасле и за децу, затим, теретана, ђакузи, сауна, лепо уређени ресторан са летњом баштом, као и конгресне сале са 300 места. У непосредној близини су – набраја директорка – терени за фудбал, кошарку, рукомет и тенис. Уз ова два комплекса постоји и трећи: луксузно опремљено апартманско насеље са укупно 96 лежајева. Сваки апартман поседује кухињу и купатило, као и кабловску телевизију, климу, телефон и минибар.

Сем овог туристичког насеља, које је прошле године остварило 10.045 ноћења, а ове године, до краја јуна већ 9.607, што је повећање у односу на исти период прошле године за преко 100 одсто, у општини Ковачици у туристичкој понуди је и 12 категоризованих сеоских туристичких домаћинстава, са укупно 110 лежајева, у којима је до краја јуна остварено 541 ноћење, што је повећање за око 20 одсто.

ВОЈВОДИНА У МАЛОМ

Шта још истаћи, питамо нашу саговорницу?

-Па, истакла бих радионицу за ручно прављење виолина и осталих жичаних инструмената, мајстора Јана Немчека, као и изложбене просторе Удружења жена, затим, етно собе и етно домове у насељеним местима наше општине. Сем тога, за посетиоце је изузетно атрактиван приватни етно музеј г. Петраша у Падини, који је цео свој живот посветио сакупљању разних експоната, како би их отргао од заборава, тако да у његовој збирци већ има преко 8000 разних предмета, а не смемо, никако,  заборавити ни Етнографски музеј у Дебељачи.

Што се рекреативног туризма тиче, директорка Латовљев као атрактивну туристичку понуду истиче Дебељачка језера, као и ергелу коња у Црепаји. Сем Дебељачких језера, за љубитеље риболова ту је и Потамишје и сама река Тамиш, која протиче северозападним ободом општине и јако је интересантна  и за лов и за риболов.

У ДРУШТВУ СА… Аном Жолнај Барца, директорком ковачичке Галерије

Све то, свакако, јесте најзначајнији, али је, ипак, само део онога што општина Ковачица има у својој свукупној туристичкој понуди.  – У нашој општини можете посетити бројне туристичке локалитете, уживати у разним атрактивним манифестацијама, али и пробати најквалитетније гастрономске специјалитете кухиње овога краја, а све везано за богату културну традицију Словака,, Срба, Мађара, Румуна и других националних заједница које живе на овим просторима. То је та наша препознатљива мултикултуралност, због које, уосталом, нашу општину и називају  „Војводина у малом“ – са посебним задовољством  напомиње Драгана Латовљев, наша саговорница на кафи, овога јула, ове 2018. године.

И да не заборавимо, сем већ завршених бројних активности на модернизацији рада Туристичке организације, до краја септембра ове године биће завршен и пројекат изградње и опремања инфо центра и сувенирнице, што ће и те како поспешити ефикасност туристичке понуде, и квалитетом и квантитетом.

МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Бројне су традционалне манифестације које се одржавају у општини Ковачица. Поменућено само неке: Црепајачки фијакер, Пролећна чаролија у Ковачици, Мото скупови у Ковачици и Дебељачи, Бостанијада у Идвору, Дан меда и цвећа у Ковачици, Међународно такмичење у кувању бриндзових кнедли, Великогоспојински дани у Црепаји, Божићно-новогодишњи вашар… А све под „будним оком“ Туристичке организације општине Ковачица.

Посебно истичемо Ковачички октобар, манифестацију која траје током целог октобра и пребогата је разним културним „специјалитетима“. Кључни догађај је, свакако, Октобарски салон слика, традиционална изложба сликара наиваца, која се у континуитету одржава још од 1952. године.

С. Батало