Интервју

Дарко Богосављевић, председник Општине Бела Црква

ЗАШТО РУМУНИ РАДО ДОЛАЗЕ У БЕЛУ ЦРКВУ?

• Шта су приоритети локалне самоуправе у наредном периоду? Које све погодности имају ученици, студенти, породиље, социјално угрожени? Шта председник Општине Бела Црква поручује својим суграђанима?

Дарка Богосављевића, председника Општине Бела Црква, који се на тој функцији налази нешто више од две и по године, питали смо шта се у овој општини ради на привлачењу туриста,посебно из суседне Румуније, и како са тог аспекта оцењује протеклу годину?

     –Туристи из Румуније радо долазе у Белу Цркву, статистички подаци најбоље то показују а потврду дају и предузетници из Беле Цркве. Прошле године туристички садржаји оплемењени су изградњом адреналин парка и бициклистичке стазе, ове године свакако да ће рефулација дела Главног језера позитивно утицати не само на коришћење језера за рекреацију, већ и као показатељ да се домаћински односимо према ономе што свакако треба и даље унапређивати. Од Војске Србије враћено нам је на коришћење земљиште у делу блока 20 на самој обали Главног језера, које представља најатрактивнију локацију на којој планирамо изградњу нових туристичких садржаја, а који ће обогатити и продужити туристичку сезону. Процес израде и доношења планова вишег реда, урбанистичких пројеката и пројектно – техничке документације, битно ће утицати на реализацију ове идеје.

     • Који је то посао који мислите да је најважнији да се уради до следећих локалних избора?

-Поред већ наведеног, треба израдити планску и пројектно – техничку документацију како би се започела реконструкција објеката у јавној својини. У оквиру тог пројекта насељена места неће бити запостављена у односу на Белу Цркву.

• Како оцењујете функционисање Скупштине општине, и како изгледа структура одборника по страначкој припадности?

-Од маја 2016. године до данас одржано је 16 редовних и три ванредне седнице СО, на којима су донете бројне важне одлуке у законским оквирима и сматрам да СО добро функционише. Скупштинску већину чини 27 од укупно 33 одборника.

    • Као први човек општине Бела Црква, да ли сте задовољни ефикасношћу у раду Општинске управе?

-Од почетка мог мандата до данас дошло је до одређених промена у организационој структури и у повећању ефикасности и функционалности општинске управе као сервиса грађана. Број запослених усклађен је са Одлуком о максималном броју запослених како у  Општинској управи, тако и у јавним предузећима и установама.

Обезбеђен је бржи упис и издавање извода рођених, венчаних и умрлих лица, као и уверења о држављанству. Свакако да увек може посао да се обавља још брже и боље, и на томе и даље радимо.

• Које су то мере социјалне политике којима помажете најугроженије становништво, али и ученике, студенте… ?

     -У сарадњи са Владом АП Војводине годинама уназад обезбеђено је да се ученици превозе бесплатно. Помоћ се даје породицама са новорођеном децом, породицама ђака првака, а најуспешније студенте награђујемо стипендијама.

У току прошле године преко Центра за социјални рад „8. мај“ исплаћена је помоћ за 112 породица са новорођеном децом у износу од 9,5 милона динара, за увођење електричне енергије у 20 домаћинстава издвојено је 700.000 динара, за адаптацију стамбених објеката два милиона за радове на 21 кући, док је за путовања ради лечења школске деце, суфинансирање интерната за носиоце Вукове дипломе и за ужину издвојено укупно 5,3 милиона динара. Ту су и бројне друге врсте помоћи – за куповину лекова, огрева, школског прибора, као и за геронто службу и лечење од тешких болести.

    • Који су то приоритети овогодишњег буџета?

     –Приоритет нам је израда планова вишег реда, пројектно – техничке документације и обезбеђивање средстава са виших нивоа власти и осталих извора финансирања, са циљем да се општина развија, али никако не запостављамо социјално угрожена лица и породице.

    • У једној реченици, шта поручујете својим суграђанима?

-Дуги низ година се ништа није радило на обезбеђивању услова за отварање нових радних места, уређењу инфраструктуре, стварању повољне климе за инвеститоре и развој туристичких потенцијала, па очекујем од становника општине да имају мало стрпљења јер се капитални пројекти не могу урадити преко ноћи.

                                                                                                         С. Батало

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“

суфинансира Општина Бела Црква