ЧЕТА МАЛА АЛИ... директорка и њени сарадници

Пландиште

Биљана Јуначков, директорка Народне библиотеке Пландиште

ЈЕСМО МАЛА БИБЛИОТЕКА, АЛИ ЗАТО…

• Бесплатна помоћ средњошколцима и студентима, јер њихови родитељи то заслужују, пошто…

-Јесте да по броју књига и простору у којем се оне налазе, наша библиотека спада у ред мањих библиотека у Србији, али по броју чланова, годишњих посета и остварених позајмица, уверена сам да смо у друштву активнијих библиотека, посебно ако се задржимо на нивоу Војводине – каже за Старт 013 директорка Народне библиотеке Пландиште Биљана Јуначков, истичући да Народна библиотека, иако мала, (а мала је и општина, додајемо ми) оствари преко 10.000 посета годишње, док број оних који дођу да прочитају дневну и недељну штампу  или да позајме књигу, годишње достигне и бројку  од 30.000 посетилаца, као  и да је корисницима на располагању и Завичајни фонд, са преко 1300 инвентарисаних јединица књижне и некњижне грађе.

Што се тиче набавке књига, новина и часописа, директорка Јуначков каже да је Народна библиотека сваке године богатија за око 1000 нових књига, да се редовно прати издавачка продукција највећих српских издавача, и да по томе ова библиотека иде у корак са највећим библиотекама у Србији.

САТИСФАКЦИЈА
 -Квалитет рада једне институције мери се степеном задовољства оних који користе услуге те институције. Ми у библиотеци често чујемо речи хвале за наш рад, и то нам је највећа сатисфакција за сав уложени труд. Хвала и локалној самоуправи на разумевању и помоћи око куповине књига и стручног усавршавања запослених, а надам се да су и они, као наши оснивачи, задовољни оним како радимо и како излазимо у сусрет нашим корисницима – каже Биљана Јуначков, која је ових дана започела свој пети мандат на функцији директора Народне библиотеке Пландиште. Не без разлога, свакако.

– Сваке године, када Народна библиотека објави листу најчитанијих књига, с поносом констатујемо да је бар половина од тог броја и на нашој листи најчитанијих књига – напомиње директорка, додајући да, што се новина тиче, „нашим посетиоцима је сваког дана на располагању десетак дневних новина, недељника, али и стручних часописа“. А што се дигитализације тиче, она ће бити започета током ове године, како директорка каже, „на радост и запослених, али и наших корисника“.

Ко су највреднији посетиоци Народне библиотеке. Има ли изненађења? Нема!

-Најбројније категорије читалаца су деца и пензионери. Међутим, стручну помоћ не тако ретко траже и средњошколци и студенти, посебно приликом писања матурских, семинарских или дипломских радова. Наши библиотекари им помажу у проналажењу адекватне литаратуре, али и у писању теза, па и редиговању њихових радова – каже Биљана Јуначков, при том, не заборављајући да каже да се тиме помаже и деци и њиховим родитељима, а да то и јесте „основни циљ нашег рада – да они који као порески обвезници омогућавају рад културних институција, имају бар бесплатну стручну помоћ наших библиотекара“.

С. Батало

Пројекат “Пландиште јуче и данас – оно што остаје”  суфинансиран је из буџета Општине Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.