БУДУЋНОСТ НА ДЕЛУ... Савремена еколошка лабораторија која поседује модерну опрему за испитивање квалитета воде, земљишта и ваздуха

Панчево

Сарадња НИС-а, Града Панчева и Техничке школе “23. мај”

НА ДЕЛУ ПОВЕЗАНОСТ ПРИВРЕДЕ И ОБРАЗОВАЊА

• Техничка школа „23. мај“ добила је модерну еколошку лабораторију чије је уређење и опремање  подржала компанија НИС

У  Техничкој школи “23. мај” у Панчеву, у понедељак 10. септембра, а уз присуство многобројних гостију, свечано је отворена нова, савремена еколошка лабораторија чије је уређење и опремање, у оквиру програма “Заједници заједно”, финансијски помогла компанија НИС. Кроз овај програм НИС, као друштвено одговорна компанија, већ читаву деценију помаже унапређење локалних заједница у којима послује што подразумева и развој партнерских и пријатељских односа са тим локалним самоуправама и њиховим установама и институцијама.

Сарадња НИС-а, Града Панчева и Техничке школе “23. мај” започета је потписивањем меморандума о сарадњи августа 2017. године, нагласила је у свом обраћању многобројним гостима, наставницима и ученицима Наташа Зечевић, директорка ове школе и изразила своје задовољство успешним окончањем овог пројекта.

– Отварањем еколошке лабораторије, коју је компанија НИС подржала преко програма „Заједници заједно“, у вредности од преко три милиона динара, наши ученици ће моћи да уче на најсавременијој опреми и уређајима који се данас користе и у индустрији. Партнерство је покренуто потписивањем Меморандума о сарадњи и идејом о креирању новог образовног профила, који одговара потребама НИС-а. У оквиру Меморандума, наша школа је путем програма „Енергија знања“ од НИС-а добила још милион динара и од тога смо опремили прву интерактивну учионицу, са новим намештајем, паметном таблом, таблетима, новим рачунарима, пројектором  и свим оним што је потребно да настава у данашње време буде модерна и деци много ближа. А оно на шта сам ја највише поносна, то је да је у нашој школи креиран нови образовни профил – техничар за прераду нафте и гаса – ракла је директорка Зечевић и изразила наду да је ово само почетак успешне сарадње ове школе и НИС-а.

У име Нафтне индустрије Србије окупљенима се обратио директор Блока „Прерада“ Владимир Гагић, који је подсетио да се Рафинерија нафте Панчево последњих година интензивно модернизује.

– Оно што је стварна  вредност овог пројекта је да ће ученици имати прилику да се обучавају и да уче у савременим условима. Наши нови погони свакако захтевају да имамо обучене школоване младе људе који ће ту доћи да раде а и формирање овог новог смера  практично значи да ће нам долазити млади људи који су већ спремни да се  врло брзо укључе у рад рафинеријиних погона. Надам се да ћемо и у наредном периоду наставити овако лепу сарадњу – рекао је Гагић.

Александар Пајић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја је истакао  значај сарадње привреде и образовног система.

– Са компанијом НИС Министарство просвете сарађује дуги низ година и то је компанија која се одговорно односи према свему ономе што је добро и што даје нови  квалитет у овој земљи. Овде на делу видимо  повезаност привреде и образовања. Желим да изразим велико задовољство што ће оволики број ученика имати привилегију да ради са апаратима у модерној еколошкој лабораторији. Такође бих рекао да смер „Техничар за прераду нафте и гаса“ је нови образовни профил у овој школи, где смо у рекордном року схватајући потребе тржишта Републике Србије и Нафтне индустрије Србије, успели заједно са компанијом и њиховим стручњацима да обрадимо стандардне квалификације – истакао је Пајић.

У име Града Панчева гостима школе обратио се и заменик градоначелника Предраг Живковић, који је овим поводом изразио посебну захвалност компанији НИС на подршци  пројекту „еколошке лабораторије“.

– У оквиру програма „Заједници заједно“, НИС показује велику друштвену одговорност према нашем граду, заједници у којој послује, а ми живимо. Надам се на радост свих ученика, не само ове школе, већ и осталих школа у Панчеву, да ће ова лабораторија доста допринети унапређењу услова практичног дела наставе, што ће изазвати повећану мотивацију и као финални резултат имати унапређење знања.

Нова еколошка лабораторија Техничке школе „23. мај“ има најсавременију опрему за испитивање квалитета воде, земљишта и ваздуха и свакако ће бити од великог значаја ученицима ове школе, за стицање практичних знања, пре свега. Поред лабораторије, кроз сарадњу са НИС-ом ова школа је опремила и једну „паметну“ учионицу, а оно што је можда најважније по питању ове сарадње, у школи је формиран и нови образовни профил – техничар прераде нафте и гаса чиме ће се омогућити образовање деце у стручњаке који су панчевачкој Рафинерији потребни што је најбољи пример добре сарадње привреде и школства.

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево