Вршац

На данашњи дан рођен је Јован Стерија Поповић

ВРШАЦ ЈЕ БИО ЊЕГОВО ДУХОВНО СРЕДИШТЕ

• Свој печат оставио је у области науке, просвете, књижевности, позоришне уметности, књижевне критике, био је иницијатор и утемељивач основних институција културе ондашње Србије – изјавила је Ивана Ранимиров, градска већница

Представници локалне самоуправе Града Вршца положили су данас на Градском гробљу венац у част вршачког и српског великана културе  Јована Стерије Поповића, који је рођен на данашњи дан,  1806. године.

Након полагања венца, Ивана Ранимиров, чланица Градског већа за културу, подсећајући  да се ове године навршава 215 година од рођења и 165 година од смрти вршачког великана Јована Стерије Поповића, је истакла:

  • Кратак животни пут једног од најзнаметнитијих Срба у себи је окупио оно што може испунити десетине других просечних људских живота. Несебично и пожртвовано радио је на добробити српске културе. Свој печат оставио је у области науке, просвете, књижевности, позоришне уметности, књижевне критике, био је иницијатор и утемељивач основних институција културе ондашње Србије. За све то време његов је Вршац био је духовно средиште његове уметности и онда када у њему настају „Весела позорја“ (1830-1840) и онда када наше сокаке замењује престоничким улицама и онда када се у тешко време револуције 1848. године, због сукоба са уставобранитељима, враћа у свој Вршац, где остаје до краја овоземаљског живота. Све што је урадио излази из временских оквира и након скоро два века од његовог физичког одсуства и те како добија трајну вредност и улази у наше културно наслеђе, у наше национално благо. На свему томе његов му је Вршац неизмерно захвалан, а ми смо ту да као и до сада као локална самоуправа на сваки начин подржимо све институције културе, нагласила  је Ивана Ранимиров.