ЕВРОПСКА ОПШТИНА... Милан Гарашевић

Интервју

Милан Гарашевић, председник Општине Ковачица

МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТ КАО ЈЕДИНСТВЕНИ БРЕНД

• Општина Ковачица је европска општина, у којој сложно живе Срби, Словаци, Румуни, Мађари, Роми…
• Бринемо о очувању културне баштине, оснажујемо социјалну заштиту и стајемо иза својих грађана

У свом другом интервјуу за јужнобанатске новине Старт 013 и за наш портал www.start013.rs,  Милан Гарашевић, председник Општине Ковачица, говорио је и ономе по чему се ова општина надалеко препознаје. О њеној мултикултуралнисти, и то као јединственом бренду.

Питали смо га шта би у том смислу истакао као  нешто што су особености само Ковачице као такве?

– Општина Ковачица је, како је културни посленици зову, европска општина. На једном месту живе сложно Срби, Словаци, Румуни, Мађари и Роми. Од осталих се издваја по великом броју параметара и као таква јединствени је бренд.  Наивно сликарство је понос Ковачице и Падине, фијакер Црепаје, Михајло Пупин је највећи научник модерног доба, и потекао је из Идвора, Владимир Фијат има легат у Самошу, надалеко су познати дебељачки вашари. Имамо удружења грађана у сваком месту, она функционишу беспрекорно.

Поред Туристичке организације општине Ковачица, удружења чине велики део целокупне туристичко-културне мапе. Наравно, Општина подржава рад удружења кроз пројекте за различите активности: од едукативних до културних и гастрономских.

 Које су то мере локалне самоуправе на плану социјалне политике које бисте посебно истакли као посебно значајне за одређене категорије становништва?

    – Као што знате, усвојен је Локални акциони план који је у складу са Акционим планом на нивоу Републике. ЛАП општине Ковачица усвојен је за период од 2017. до 2020. и предвиђа редовну сарадњу локалне самоуправе са свим установама социјалне заштите.

Каква је структура овогодишњег општинског буџета и шта су његови приоритети?

– Као што сте могли да приметите, буџет је конципиран као инвестициони. Поред свега што сам навео, у општини Ковачица се готово на свакој школи нешто урадило. У Гимназији „Михајло Пупин“ реконструисана је фискултурна сала, тако је и у ковачичкој Основној школи, у Идвору ће се урадити фасада, у Црепаји ће се радити реконструкција крова, у Самошу биће купљена пећ. Прошле године Падина је добила одређена средства. У сваком обданишту биће нешто урађено, од замене столица до оваквих крупнијих инвестиција.

    • Шта бисте поручили онима који имају примедбе на рад локалне самоуправе?

– Све примедбе сам рад да саслушам, уважим и трудим се да изађем грађанима  усусрет по питању сваког проблема који је у надлежности Општине.

ПОРУКА

  – Грађанима бих поручио да општина Ковачица, целокупна локална самоуправа, ради на побољшању  сваког сегмента живота наших грађана. Радимо на јачању привредног потенцијала, на очувању културне баштине, оснажујемо социјалну заштиту и стајемо иза својих грађана. Ми смо у њиховој служби, а они су наши контролори. Као што сам рекао, ту сам, како за похвале које стално чујем, тако и за примедбе, напомиње Милан Гарашевић, председник Општине Ковачица.

С. Батало