In memoriam

Комеморативни скуп поводом смрти генерала Енеса Таса

ГЕНЕРАЛЕ, ОСТАЈЕШ ЗАУВЕК У НАШИМ СРЦИМА

• Енес Тасо, заслужни грађанин Панчева, преминуо је 12. августа, у 72. години живота

Поводом смрти генерал-мајора у пензији Енеса Таса, у Великој сали Скупштине града Панчева одржан је комеморативни скуп.

На скупу се говорили градоначелник Панчева Саша Павлов, генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић, пријатељ преминулог Милан Лучић и унука Ена Тасо. У Градској управи града Панчева овим поводом отворена је и књига жалости.

Енес Тасо је рођен  1946. године у Пријепољу. Завршио је Војну академију Копнене војске ЈНА, Командно-штабну академију Копнене војске и Школу оператике у Центру високих војних школа ЈНА. Обављао је дужности командира вода и чете, заменика команданта батаљона, команданта батаљона, помоћника начелника штаба бригаде, начелника штаба бригаде. Био је командант репрезентативне 51. механизоване бригаде у Панчеву од њеног оснивања до расформирања. Несебично се ангажовао ради заштите живота људи и материјалних добара у Панчеву и у Банату приликом поплава, пожара и других елементарних непогода. Један је од ретких учесника у чак 36 методско-показних вежби највишег домаћег и иностраног војног и државног врха.

Осим у Панчеву, службовао је у Вршцу и Сарајеву. У рату 1991-1992. био је командант бригаде у источној Славонији и начелник Оперативног одељења у Штабу Друге војне области у Сарајеву. Приликом извлачења Команде Друге војне области из Сарајева тешко је рањен у масакру који је извршен у Добровољачкој улици.

У војним круговима цењен je као изузетан стручњак, високи професионалац, а због наглашене спремности да сарадницима изађе у сусрет и уважи личне проблеме, познат је као омиљен старешина у резервном војном саставу Јужног Баната. Унапређиван је ванредно. Одликован је Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом Народне армије са сребрном звездом, Орденом заслуга за народ са сребрном звездом и другим војним признањима, а нослилац је и Награде “22 децембар“, за изванредно руковођење и командовање.

Добитник је Октобарске награде града Панчева 1992. године.

Град Панчево 2016. године прогласио је Енеса Таса, генерал-мајора у пензији, за заслужног грађанина Панчева.

Генерале, нека ти је вечна слава!

Редакција Старта 013.