РАДИ СЕ СВЕ ШТО ТРЕБА... Татјана Божић

Разговор с поводом

Мр Татјана Божић, чланица Градског већа Панчева задужена за образовање

ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ЈЕ СПРЕМНА НА СВЕ ИЗАЗОВЕ

• Први пут школска година је почела у условима пандемије и све образовне установе у Панчеву функционишу у складу са прописаним мерама и упутствима
• Ове године у Панчеву је уписано 22 првака више него лане, у основним школама има 62 ученика више, а у средњим 36 мање него прошле године

Нова школска година почела је, по први пут, у условима пандемије, што се свакако одразило на рад школа у Панчеву, оцењује Татјана Божић, чланица Градског већа града Панчева задужена за образовање, али додаје и да је локална самоуправа максимално помогла како би се ова ситуација превазишла и како би почетак школске године што лакше прошао, како за ученике тако и за запослене у панчевачким школама.

  • За све школе у граду као и за ПУ “Дечија радост” обезбедили смо 30 посто више средстава за материјалне трошкове. То се односи највише за средства за хигијену пошто је хигијена и дефинфекција просторија приоритет и захтева више ресурса него у нормалним условима. Што се тиче рада школа, деца у прва четири разреда наставу похађају свакодневно, подељени у групама и час им траје 30 минута. Тако наставу похађају и ученици од петог до осмог разреда, али у мањим школама где се таква настава може организовати, док су у већим школама ученици подељени у групе које један дан похађају наставу у школи, а следећи прате онлајн наставу. Наравно, оцењивање и провере знања обављају се када су деца физички у школи, на настави – објашњава наша саговорница начин на који школе у Панчеву раде у условима пандемије. Она додаје да, што се тиче средњих школа, оне функционишу по комбинованом моделу, што практично значи да су ученици подељени по групама и једне недеље похађају наставу у школи, а следеће прате онлајн наставу.

Већница Божић даље каже да се, ипак, није све могло предвидети па се тако сви проблеми решавају у ходу, у чему је значајно искуство просветних радника који од марта ове године раде у оваквим, ванредним околностима.

  • Све школе предузимају све потребне мере како би се спречио улазак корона вируса у школе, а у складу са упутством и мерама за заштиту здравља ученика и запослених у школама које подразумевају и едукацију превенције Ковида 19 у школским срединама, поред мера попут ношења маски, држања одстојања и прања руку. Ми, као локална самоуправа, свим школама стојимо на располагању како би решили било какав проблем које ова пандемија може донети – каже већница Божић.

Када је реч о броју ученика, наша саговорница наводи да је у први разред ове године, у основним школама у граду Панчеву уписан 1151 ученик, што је за 22 првака више него прошле године. Она додаје да је због пандемије било три начина да се деца упишу у школу, путем портала Е-управе, електронском поштом или телефоном, тако да је свако могао да нађе начин који му највише одговара. А укупан број ученика у основним школама у граду, уључујући ту и основну музичку и балетску школу за ову школску годину износи 10.028 ученика распоређених у 432 одељења, што је за 62 ученика више него прошле године.

ВИШЕ ОД ПОКЛОНА… Татјана Божић на додели награда најбољим ученицима Панчева
  • Што се тиче СОШО “Мара Мандић”, основно образовање у овој установи похађа 136 ученика у 21 одељењу, поред којих функционишу и издвојено одељење у Долову са четири ученика, колико похађа и комбиновано одељење за ученике који имају аутизам у Панчеву. У оквиру ове школе у Панчеву раде још и два издвојена комбинована одељења од 5. до 8. разреда са још 12 ученика. Основно музичко образовање које траје од две до шест година, у Музичкој школи “Јован Бандур” у Панчеву ове године иде 393 ученика у 39 одељења, а од ове школске године постоји и издвојено одељење у Банатском Новом Селу које броји 24 ученика – наводи наша саговорница и каже да у Балетској школи “Димитрије Парлић” четворогодишње основно образовање похађа 173 ученика у 17 одељења, као још и 110 ученика у 10 издвојених одељења ове школе у Зрењанину, Алибунару и Владимировцу. Она додаје да у три основне школе у Панчеву функционише још 11 одељења, која наставу изводе на језицима националних мањина, док изборни предмет Матерњи језик са елементима националне културе, у шест школа у граду, похађа 178 ученика у 20 група. Поред тога, Основна школа “Ђура Јакшић” и ове године спроводи програм образовања одраслих и, као једна од две школе у Округу које реализују овај начин основног образовања, ове године је уписала једно комбиновано одељење са 20 полазника у оквиру другог и трећег циклуса.

У средњим школама у Панчеву ове школске године уписано је 1483 ученика у 59 одељења, што је за 36 ученика мање, али за једно одељење више него прошле године. А укупно све средње школе у граду данас имају 5419 ученика распоређених у 213 одељења.

  • Гимназија “Урош Предић” је ове године уписала једно одељење новог образовног профила, то су ученици са посебним способностима за рачунарство и информатику којих има 20, а Машинска школа је уписала три одељења са 90 ученика у оквиру дуалног образовања и то по једно одељење бравара-заваривача у трајању од три године са 30 ученика, оператор машинске обраде са 30 ученика, такође трогодишњи образовни профил, као и 30 ученика у склопу новог образовног профила техничар мехатронике, чије школовање траје четири године. Град Панчево је дао непосредан допринос у дуалном образовању у сарадњи са Машинском школом,  која је међу првима кренула у реализацију дуалног образовања – каже Татјана Божић.

Већница напомиње да све образовне установе у граду у условима пандемије раде у складу са свим прописаним мерама и упутствима како би се спречио улазак коронавируса у школе. Све те мере важе и за предшколске установе, додаје она: – У вртић може ући један родитељ или старатељ, мора проћи кроз дезо-баријеру и безконтактно мерење температуре, а ношење маски је обавезно, како за родитеље тако и за све запослене. Пред почетак школске године одржани су родитељски састанци на отвореном где је договорен начин рада ових установа у овим ванредним околностима. Иначе, ове године у ПУ “Дечија радост” је уписано 749 деце – напомиње већница Татјана Божић.

И. Владан

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево