АКЦИЈА ЗА АКЦИЈОМ... Момчило Вујчин

Баранда

Момчило Вујчин, председник Савета Месне заједнице Баранда

ИЗМЕЂУ РОДА И СЕНКИ УРАДИЛО СЕ МНОГО ТОГА

• Баранда има везу с Оповом и бициклистичком стазом, има нов Дом здравља, зубну амбуланту, модерно забавиште, филмски студио…

Баранда. Асоцијација? Па, роде, дакако. Јесте се Бјелогрлић родио у Опову, али само родио, јер кад се каже Бјелогрлић мисли се на Баранду, а у Баранди…

Препустимо да  о томе прича наш саговорник Момчило Вујчин, председник Савета месне заједнице, али и о томе шта је урађено после „повратка рода“, а пре него што су почеле нове „Сенке над Балканом“. Наше је да га слушамо.

-У 2018 години комплетно је реконструисан Ватрогасни дом у центру села, уређене приступне стазе са новим паркинг местима и комплетна расвета, што је потпуно променило изглед центра села. Постављено је и шест нових аутобуских стајалишта.

Грађане Баранде веома је обрадовала реализација значајног пројекта наше општине, којим је наше место повезано са Оповом новом модерном бициклистичком стазом. Ова стаза додатно ће повезати Баранду са Оповом и олакшати грађанима свакодневи долазак до Опова  као и пут на посао грађанима запосленим у радној зони, која се налази између Баранде и Опова.

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ… нови изглед старог Ватрогасног дома

Овом приликом бих посебно хтео да се захвалим председнику општине Опово  др Зорану Тасићу и његовим сарадницима, на несебичној подршци и разумевању, као и  помоћнику председника Небојши Ковачевићу, јер без њихове подршке Баранда данас не би овако изгледала, истиче наш саговорник, Момчило Вујчин, председник Савета МЗ Баранда, и у другом мандату.

Сазнајемо да су у Баранди , 2015. године, почели радови на комасацији пољопривредног земљишта катастарске општине Баранда. Грађани су успешно уведени у нове поседе, а комасација  је тренутно у завршној фази – каже Вујчин.

И још нешто, што многи, свакако, знају. Грађани Баранде веома су поносни  на филмски студио породице Бјелогрлић, који годинама успешно функционише и један је од највећих филмских студија у Србији. Баранда је  чувена по серији “Вратиће се роде”, која је већ постала култна, а након ње у у овом месту је сниман филм “Монтевидео Бог те видео” и  серија “Сенке над Балканом” . Ових дана  у току снимање друге сезоне серије “Сенке над Балканом”, у велелепном студију, где друго, у Бјелогрлићевој Баранди, наравно.

ПАРК… а у парку Црква Св. Николе, спортска игралишта…

Последњих десет година традиционално се одржава на дан летњег Светог Николе у организацији ловачког друштва Шњеп Баранда манифестација „Гулашијада“, која окупи грађане из читавог Баната у великом броју.

У Баранди успешно функционише фудбалски клуб Раднички који је тренутно први на табели Прве јужнобанатске лиге па им овом приликом честитам у име Савета Месне заједнице Баранда.  У Баранди се већ традиционално организују песничке вечери који окупљају песнике и уметнике из читавог региона, а захваљујући учитељици и књижевници Нади Кљајић, која живи у Баранди.

ШКОЛА… уређена зграда одељења ОШ „Доситеј Обрадовић“ Опово

– Поред горе наведених активности желео би да истакнем да наши најмлађи имају модерно забавиште, као и Основну школу. Баранда има и нов Дом здравља, зубну амбуланту и апотеку. Урађена је нова сала за венчање и месна канцеларија. У Баранди функционише и Удружење параплегичара, који имају своје нове просторије и већ традиционално организују дружења и манифестације спортског карактера – каже наш саговорник.

А шта је у плану за 2019. годину, питамо га?

-У 2019 години очекује нас доста инфраструктурних радова. Уз помоћ локалне самоуправе и ЈКП „Младост“ планирамо изградњу сеоске капеле, ограђивање сеоског гробља, као и бетонирање централних стаза на гробљу. У плану је и постављање новог, модерног дечијег игралишта по свим стандардима и са комплетним мобилијаром.У наредном периоду очекује нас и капитална инвестиција на замени дотрајалих водоводних цеви кроз насељено место – каже Момчило Вујчин, председник Савета Месне заједнице Баранда.

СиБ (Старт 013)

Пројекат: „Опово – сва четири насеља са све четири стране општине“ суфинансира Општина Опово

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.