СВЕ СТИЖЕ... Мирослав Првуљ

Наш саговорник

Мирослав Првуљ, директор Дома културе „25. мај” Долово

КО ОД ЉУБАВИ НИЈЕ БОЛОВ’О, НЕКА ДОЂЕ У ДОЛОВО

• Дом културе “25. мај” је током прошле године, сам или у сарадњи са другим установама и удружењима, реализовао бројне програмске активности у организовању и промоцији различитих културних садржаја

Дом културе „25. мај” Долово је током 2022. године реализовао различите програмске активности из више области свог деловања. Тако је, почетком 2022. године, Дом културе организовао ДОЛОВО ФИЛМ ФЕСТ, у оквиру ког је приказана продукција документарних филмова и музичких спотова, који су током 2021. године снимани у Долову, међу којима су  филмови „Ако традиција нестане“, „DOLOVOBOOK“, „Повратак“ и музички спот за песму „Вино из Долова“, музичке групе „Слободни стругари“.

Али да не заборавимо, наслов су стихови Добрице Ерића из 1973. године, када је у Долову снимана емисија „Знање имање“. Сад настављамо…

  • Као и сваке године, наша установа је доста радила на реализацији дешавања за децу. Поред сада већ редовних посета Циркуса „Микијус“, који у Долову увек има бројну публику, током прошлог лета смо, у вечерњим сатима, викендом, реализовали и журкице за децу на тргу испред Дома културе. Журкице су имале велики одјек међу децом и родитељима, који су у вечерњим сатима могли заједно да изађу и прошетају тргом испред Дома културе. Такође, путем видео бима, пројектовани су забавни видео садржаји на фасади Дома културе, што је представљало још један вид анимације најмлађих. У организацији журкица, које су наишле на добар пријем код мештана Долова, учествовали су Актив младих, Месна заједница и Дом културе из Долова – наводи Мирослав Првуљ, директор Дома културе у Долову и  даље каже да су организатори настојали да журкице буду разноврсне, па су у садржај увели аниматоре и караоке забаву.
ДЕЦА У ПРИОРИТЕТУ… једна од бројних дечјих представа

Половином јуна, наставља Првуљ, по други пут организована је мини-матурска прослава за децу која су завршила 4. разред основне школе. Након изведеног мини-матурског плеса на тргу испред Дома културе, одржана је прослава у сали дискотеке Дома културе. Почетком јула одржан је јавни час оркестра фанфара КУД-а „Гленфор Амбасадор“ на тргу испред Дома културе и представљена је млада ХИП-ХОП сцена Србије у простору старе дискотеке, а одржана је и друга манифестација под називом „Доловачки дани пчелара“ у оквиру које је одржан концерт КУД-а „Банатски вез“ и наступ тамбурашког оркестра „Банатски кицоши“. Крајем августа одржано је „Румунско вече“ у великој сали Дома културе а летњи програм је завршен манифестацијом „Вече Топлодол(ов)ства“ са промоцијом књиге „Кратка историја Топлог Дола и Старе планине“.

Дом културе „25. мај“, као установа културе, пружа институционалну подршку активним удружењима у Долову у остваривању њихових годишњих планова. Тако Удружење пензионера једном месечно, прославом обележава рођендане својих чланова, који су рођени у актуелном месецу, за шта Дом културе обезбеђује просторну и логистичку подршку. Сарадња се остварује и на плану програмских дешавања Дома културе, у оквиру којих чланови удружења присуствују као публика, што је често био случај код бројних промоција књига које је организовао Дом културе на којима су гостовали аутори попут Мирјане Петровић, Тамаре Лујак, Марка Лопушине  и Немање Ротара.

… а ту је и видео бим као посебан вид анимације најмлађих
  • Удружење жена „Доловке“, Удружење винара и виноградара „Свети Трифун“, Удружење овчара из Долова, Удружење ловаца из Долова и Удружење „Доловачки липицанер“, поред својих манифестација одржавају своје састанке и друга окупљања у просторијама Дома културе. Удружење ловаца је прошле године обележило јубилеј – 45 година од братимљења места Белегиш и Долово, а Удружење винара, крајем децембра, организовало је Новогодишњи коктел, када су чланству удружења подељени календари – каже наш саговорник и додаје да је установа коју он води и ове године пружала програмску и логистичку подршку сеоским манифестацијама: „Винаријади“, „Смотри овнова“, „Куленијади“, „Такмичењу у гађању глинених голубова“, „Фијакеријади“, „Доловачким данима пчеларства“, „Штрудлијади“ и манифестацији „Делиблатском пешчаром у смирај дана“.

У сарадњи са Месном заједницом „Мита Вукосављев“, крајем 2022. реализовано је постављање јелке са новогодишњом расветом на тргу испред Дома културе и подела пакетића са Деда Мразом за децу из забавишта, узраста од шест до седам година, а такође, Дом културе је учествовао у обележавању славе Месне заједнице „Летњи Свети Никола“.

Дом културе Долово, у циљу промоције културе Румуна из Долова, остварује сарадњу са фолклорним ансамблом КУД-а „Банатски вез“ Долово, певачком групом КУД-а „Јон Креанге“ Долово, оркестром фанфара КУД-а „Гленфор Амбасадор“ Долово, као и солистима из сва три КУД-а, па су током августа 2022. године, реализована три заједничка наступа, на „Летњим данима Алибунара“  „Румунским вечерима“ и гостовање у Банатском Новом Селу на „Фестивалу румунске музике и фолклора из Војводине – Република Србија“.

Када је реч о уређењу, Дом културе је у сарадњи са Удружењем пензионера, крајем 2022. године радио на сређивању приземног простора за потребе овог удружења које је, уз помоћ Града Панчева, уградило два клима уређаја са инвертером, у две просторије које користи у склопу зграде Дома културе. Уз помоћ редовних буџетских средстава Града Панчева, у Дому културе су уграђена још два клима уређаја са инвертером у циљу уштеде потрошње електричне енергије. Једна просторија се користи као учионица за одржавање наставе Музичке школе „Јован Бандур“ Панчево – издвојено одељење у Долову, а друга као универзалан простор за одржавање програмских активности Дома културе и других друштвених активности.

Старт 013