А САД У АКЦИЈУ... Милица Тодоровић и једна од бројних волонтерки

Разговор с поводом

Милица Тодоровић, секретарка Црвеног крста Панчево

ГОДИНА ИЗА НАС… ДАНИ ИСПРЕД НАС

• Организација Црвеног крста Панчево је током прошле године реализовала низ активности кроз које је већем броју наших грађана и грађанки обезбеђена неопходна и правовремена помоћ – каже за Старт 013 Милица Тодоровић

– Ако би требало да издвојимо три најважније активности у протеклој години било би јако тешко, донекле и неправедно, спрам свих десет наших програмских активности којима смо максимално посветили пажњу. Ипак, област социјалног рада, односно подршке како младима тако и старијим нашим суграђанкама и суграђанима, пре свега и с обзиром на њихов социјални статус и потребе, оставља утисак позитивних постигнућа. Па тако, помоћ у виду пакета са намирницама и средствима за хигијену су и протекле године стигли у нашу организацију из Робних резерви АП Војводине, а на иницијативу Црвеног крста Војводине. Већ четири године за редом Покрајинска влада издваја средства којима се управо ова помоћ обезбеђује за 45 локалне организације Црвеног крста. На овај начин смо помогли 500 породица, односно 1654 појединаца и појединки – каже Милица Тодоровић, секретарка Црвеног крста Панчево, за Старт 013, о активностима ове организације током прошле године. Поред тога, додаје она, више стотина појединаца примило је пакете са намирницама у оквиру акције компаније „Лидл“ и Црвеног крста, неколико стотина малишана и младих су се обрадовали новогодишњим пакетићима које је обезбедио ЦК а да се прикупи довољно слаткиша и играчки помогли су наши суграђани и суграђанке, као и донатори из Немачке, у оквиру акције Божићно дете.

ПРИПРЕМА… а онда ће многи бити пријатно изненађени

Поред тога, на седмодневневном одмору и опоравку у одмаралишту Црвеног крста Вршац, на Вршачком брегу, боравило је 25-оро деце из ОШ “Јован Јовановић Змај“ из Панчева. Црвени крст Панчево је и овог лета био у прилици да омогући панчевачкој деци летњи одмор и оправак, такође захваљујући Покрајинској влади, која финансира програм одмора и опоравка деце током лета у одмаралиштима Црвеног крста Војводине.

– И то није све, после више од једне деценије, 25-оро деце из социјално угрожених и других породица и корисника услуга Црвеног крста Панчево летовало је на мору, у Дечјем одмаралишту Црвеног крста Србије „Криста Ђорђевић“ у Баошићу. Такође, још 30 малишана боравило је током лета у одмаралишту Црвеног крста Ниш, у “Гају, у природном амбијенту излетишта Дивљана код Беле Паланке – наводи наша саговорница и наглашава да је средства за боравак деце и њихових васпитача обезбедило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије. Веома значајан допринос у обезбеђивању средстава такође су дали својим донацијама и грађани Београда преко уплатнице која је достављена уз рачун „Инфостана“ и донацијом компаније „Јуб“.

Као и сваке године, и добровољно давалаштво крви и хуманост суграђанки и суграђана у овој области заузимају високо место у плану активности Црвенок крста. Резултат синергије добре воље и упорности резултирали су да се током прошле године прикупи 3.226 јединица крви, што је више од 400 јединица у односу на 2021.

Када је реч о будућим плановима, секретарка панчевачког Црвеног крста каже да ће се темељи активности у 2023. години базирати и даље на изградњи хуманих односа у локалној заједници, и шире, са акцентом на добровољном давалаштву крви и промоцији волонтеризма јер је то обавеза организације чији се рад ослања на активностима волонтерки и волонтера свих генерација.

БЕЗ ЊИХ СЕ НЕ МОЖЕ… волонтерки је, ипак, много више од волонтера

– У фокусу активности Плана рада Црвеног крста Панчево за 2023. година биће и даље појединац и појединка и њихове потребе. Заступање интереса угрожених остаје одговорност коју организација преузима, поштујући Основне принципе Покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца, и своју мисију. Ове године, поред редовних, настављамо и са активностима у оквиру Програма за смањење ризика од елементарних непогода и других опасности у локалним заједницама, у сарадњи са ОШ „Јован Јовановић Змај“ – открива наша саговорница и додаје да се кроз изградњу културе безбедности и отпорности појединаца и заједнице на катастрофе, у сарадњи са ђацима, њиховим родитељима, просветним радницима очекује да ћемо достићи ниво оспособљености, чиме ће ова школа добити статус Сигурније школе, односно сигурне и добро припремљене основне школе за ванредне ситуације.

– Кроз наше активности реализацијом програма Црвеног крста Панчево истрајавамо у намери да оснажујемо децу у одрастању за самостални живот, али и у преузимању одговорности за сопствену будућност. Приближавањем хуманих вредности и развијањем животно корисних вештина дајемо им прилику да лакше уоче и препознају изазове који их могу спутати у правилном развоју, у чему су вршњачке едукације наших волонтерки и волонтера најприступачнији начин за разумевање и прихватање. Настојаћемо и надаље да одрастања прати и развој деце и младих, кроз волонтерски активизам унутар наше организације – закључује Милица Тодоровић, секретарка Црвеног крста Панчево.

(Старт 013)